Glas Hrvatske

16:00 / 31.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Napretkovi dani u Tuzli

U Tuzli predstavljen Kalendar 2022 i Godišnjak HKD Napredak

U Tuzli predstavljen Kalendar 2022 i Godišnjak HKD Napredak

Foto: usrupljena fotografija / Hrvatski glasnik

U okviru manifestacije 2. Napretkovi dani u Tuzli u petak 28. siječnja u Umjetničkoj galeriji “Kristian Kreković” upriličeno je predstavljanje Hrvatskog narodnog godišnjaka i Napretkovog kalendara za 2022. godinu. Također, svi nazočni su imali priliku pogledati i izložbu Annale 2021, Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva.

Predstavljači ovogodišnjeg 69. izdanja godišnjaka bili su dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Središnje uprave, Ivana Barišić, članica Središnje uprave HKD Napredak, profesorica Anela Rozić-Vrankić i Hiba Mustafić, predsjednica ULU HKD Napredak iz Sarajeva.

Prije same promocije nazočnom skupu obratio se Ivica Kovačević, predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli i svečano otvorio 2. Napretkove dane u Tuzli.


- Ja stalno govorim da Napretkove podružnice u Bosni Hercegovini rade doista mnogo. Ponekad toliko da ni mi, koji to sve skupa nastojimo pratiti, nismo svjesni veličine Društva čiji smo članovi, niti obima poslova koje skupa radimo na dobrobit zajednica u kojima živimo i djelujemo. Vođeni tom idejom još smo prošle godine odlučili u Tuzli prikazati dio onoga što su Napretkovci stvarali u proteklome razdoblju. Ta se naša inicijativa pokazala kao pun pogodak jer je, čini mi se, potaknula i druge sredine u BiH da više i češće izmjenjuju međusobne sadržaje. Vođeni tom idejom još smo prošle godine odlučili u Tuzli prikazati dio onoga što su Napretkovci stvarali u proteklome razdoblju. Programi koje smo početkom 2021. godine prikazali u Tuzli, kasnije su bili upriličeni u velikome broju podružnica širom BiH. I ove smo godine pripremili, nadam se, zanimljiv program. Četiri izložbe, dva koncerta i jedna večer posvećena nakladničkoj djelatnosti, a svoj rad će nam predstaviti Naprekovci iz Sarajeva, Zagreba, Ljubuškog, Žepča i Garevca. Naći će se tu za svakoga ponešto i zato pozivam tuzlansku publiku da i ove godine zajedno uživamo u kulturi i umjetnosti. Iskreno se nadam da će nam stanje vezano uz pandemiju koronavirusa ići na ruku te da neće biti problema s dolaskom naših gostiju u Tuzlu“, kazao je za Hrvatski Glasnik Ivica Kovačević, predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli.


U uvodom dijelu promocije dr. sc. Nikola Čiča kazao je kako je prvi zidni kalendar Napredak izdao još 1904 god. dok je Društvo tek raslo, razvijajući se postupno i dobivajući s vremenom kulturno-prosvjetne obrise po kojima će ubrzo postati prepoznatljivo.


- Napretkovi dani su jedna od najznačajnijih dana koje organizira Napredak. Svih šest događaja koji će biti upriličeni dokazuju kako Napredak uz sve svoje podružnice ima što pokazati. Želim se zahvaliti i predsjedniku Ivici Kovačeviću na dosadašnjem radu i pozivam sve one koji žele pobjeći od svakodnevnice da dođu i posjete Napretkove manifestacije, i oplemene se uz buduće izložbe i koncerte, kazao je dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik Središnje uprave HKD Napredak.


Kalendar za 2022. godinu predstavila je Ivana Barišić, članica Središnje uprave rekavši  kako su teme ovogodišnjeg kalendara skulpture iz zbirke umjetnina pod nazivom “Majka”, inače u stalnom postavu Galerije Majka u sklopu franjevačkog samostana Sv. Ante Padovanskog na Humcu.


- Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što su nas naši dragi Tuzlaci pozvali da večerašnjom manifestacijom otvorimo niz aktivnosti koje Tuzla organizira u ovoj izuzetno značajnoj godini za HKD Napredak, tijekom koje obilježavamo 120 godina postojanja, kazala je Ivana Barišić, članica Središnje uprave HKD Napredak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!