Glas Hrvatske

14:00 / 06.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

"Napretkov tjedan kulture" otvoren izložbom Željka Korena

Slika “Ogoljen pred tuđim svijetom” Željka Korena

Slika “Ogoljen pred tuđim svijetom” Željka Korena

Foto: HKD Napredak / -

Kulturna manifestacija „Napretkov tjedan kulture 2022.“ otvorena je u utorak navečer izložbom akademskog slikara Željka Korena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

“Plodovi opterećenja” naziv je ciklusa kojeg je Koren predstavio mostarskoj publici, a sastoji se od osam radova velikog formata koje će ljubitelji slikarske umjetnosti moći pogledati do 25. travnja.


- Kao i do sada cilj mi je proučavati sebe i barem pokušati nekako to vizualno predstaviti na shvatljiv način. Glavna preokupacija mi je unutarnji i vanjski prostor osobe, međuodnos koji imam sa svijetom, s drugima i sa samim sobom. U tome mi pomaže veliki format koji će nadam se uvući gledatelja u sebe i kontrast veličina elemenata učiniti još uvjerljivijim“, kazao je slikar Željko Koren i dodao kako su izloženi radovi nastali u protekle tri godine.


Ciklus „Plodovi opterećenja“ Korenova je 17. samostalna izložba, a sudjelovao je i na 67 skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Koren je član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Udruge „Vrba“.


Tijekom svečanosti otvaranja ovogodišnje kulturne manifestacije „Napretkov tjedan kulture“ prigodnim govorom prisutnima se obratio Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture“ i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, u čijoj se organizaciji manifestacija održava.


- Poštovani gosti i uzvanici čast i zadovoljstvo mi je pozdraviti vas sve u ime HKD Napredak, društva koje ove godine proslavlja 120 godina od svoga utemeljenja. Želim vam zahvaliti svima što ste došli večeras u Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Galeriju kraljice Katarine Kosača na svečano otvorenje kulturne manifestacije "Napretkov tjedan kulture 2022.", kazao je Landeka.


Podsjetio je na riječi Sabine Leitner koja je kazala kako zdravo i kvalitetno sjeme nije dovoljno da bi se osiguralo njegovo cvjetanje te da je za to potrebno i pravo okruženje: dobra zemlja, dovoljno vlage i odgovarajuće količine svjetlosti i topline, već prema potrebama vrste kojoj pripada.


- Služeći se ovom slikom kao analogijom, mogli bismo reći da je za čovjeka kultura ta koja poput zemlje pruža odgovarajuće uvjete za procvat. Različite kulture – bilo obiteljska kultura, društvo, globalna kultura, odgoj i obrazovanje koje primamo – pobudit će u nama različite stvari, na isti način kao što različite vrste tla i položaji terena utječu na rast i karakteristike biljaka – napisala je Sabine Leitner.


- HKD Napredak kroz Napretkov tjedan kulture želi vam dati plod koji će obogatit kulturni život našeg grada i cijele Hercegovine kroz uistinu četiri vrijedna kulturna sadržaja. Sadržaja koje su osmislili, kreirali i realizirali skoro sve do jednog segmenta, članovi Napretka, čime je značaj ove manifestacije još veći. Treća je ovo godina zaredom da organiziramo Tjedan kulture za koji se nadam i očekujem da će doživjeti mnoga ljeta, poručio je Landeka.


Napomenuo je kako je svojevrsna uvertira Napretkovom tjednu kulture bio njihov tradicionalni korizmeni koncert koji je ove godine održan u Crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.


-Za kraj kazat ću kako postoje ljudi koji su posebice u vrijeme pandemije prvo štedjeli na kulturu, iznoseći argument da je kultura skupa, a ne imajući pri tome svijesti koliko je tek skupa i štetna po cijelo društvo, nekultura. Na sreću HKD Napredak Glavna podružnica Mostar za projekt Napretkovog tjedna kulture 2022. godine imala je konkretnu potporu Grada Mostara i Vlade Hercegovačko-neretvansku županiju i na tome im hvala, kao i svima koji su dali svoj doprinos, te našim članovima i Upravi. Želim vam da večeras kao i u idućim danima zajedno uživamo u svim sadržajima koje smo priredili u ovogodišnjem Napretkovom tjednu kulture, kazao je Miroslav Landeka.


Svečanost otvaranja ovogodišnjeg Napretkovog tjedna kulture glazbeno je uveličala Koncertna Etida b moll od Mendelssohna u izvedbi Anje Krtalić 3. razred srednje škole Ivan p.- Zajc u klasi prof. Marijane Pavlović.


Kako sve manifestacije održavaju pod sloganom 120 godina u službi čovjeka, više o bogatoj i burnoj povijesti Društva posjetitelji su tijekom otvaranja mogli čuti iz teksta kojeg je pročitala članica HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar i stipendistica Mandina Mabić. Uz brojne goste i uzvanike otvorenju NTK 2022 i izložbe nazočan je bio i predsjednik NKC-a u Zagrebu Damir Krešić, glavni tajnik SPKD “Prosvjeta” Mostar Goran Kosanić, Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice Hrvatske Mostar, Darko Sabljak, konzul savjetnik u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!