Glas Hrvatske

14:25 / 20.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Napretkov svečani uskrsni koncert

Napretkov uskrsni koncert

Napretkov uskrsni koncert

Foto: HKD Napredak/Pixabay / kolaž/ustupljena fotografija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u povodu Uskrsa i jubileja 120 godina od utemeljenja Napretka organizira svoj tradicionalni Svečani uskrsni koncert koji će sarajevskoj i široj publici biti prezentiran u impresivnoj Katedrali Srca Isusova u četvrtak 21. travnja 2022. godine s početkom u 20,00 sati.

Pod svodom katedrale preplest će se glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji će solo a cappella izvesti Hrvatsku misu u d-molu, op. 86, Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina. U svojemu plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. – 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja. Lakoća kojom je stvarao urodila je nizom orkestralnih, koncertnih, komornih, solističkih, vokalnih, vokalno-instrumentalnih te scenskih djela u kojima je neumornom znatiželjom i potragom za raznolikim poticajima sintetizirao gotovo sve svjetske glazbene stečevine, dajući bitno mjesto i hrvatskoj folklornoj baštini; dovoljno za zaključak da je 16. listopada 1991. umro najveći hrvatski skladatelj 20. stoljeća.


Hrvatska misa monumentalno je djelo za zbor a cappella i četiri solista, čiju šesterostavačnu koncepciju ponajprije određuje tekst standardnog misnog ordinarija na hrvatskom jeziku, a skladatelj je oblikuje gotovo konvencionalno, no dramaturški istančano, nizanjem odlomaka, većih i manjih solističkih i zborskih točaka. Vješto spajajući tradicijski i umjetnički izričaj, stvara raskošno višeglasje koje katkad obuhvaća i dvanaest glasova, a harmonijskim rješenjima, naglim modulacijama te promjenama metra podsjeća na osebujnost vlastitog rukopisa unutar mahom homofonih i dijatonskih izbora, koji na neki način potvrđuju sadržaj naznačen naslovom.


Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjega radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar.


Izvodeći širok repertoar, od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje iznimnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja diljem Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, München) te suradnje s mnogim istaknutim dirigentima, među kojima su Lovro Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, Marc Korovitch, te s mnogim uglednim svjetskim solistima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!