Glas Hrvatske

09:29 / 06.08.2022.

Autor: Slavica Štefić

Nakon povratka iz Austrije pokrenula vlastiti posao

Ana Zeko

Ana Zeko

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Ana Zeko ima tek 21 godinu, živi i radi u Uskoplju. Nakon završene srednje medicinske škole otišla je u Austriju gdje je radila kao medicinska sestra. No uslijed pojave korone ostaje bez posla i vraća se u svoj rodni grad gdje pokreće proizvodnju gljiva - šampinjona.


Po povratku iz inozemstva Ana Zeko je odlučila pokrenuti vlastitu proizvodnju gljiva. Jako je zadovoljna prodajom, iako kaže da je potražnja puno veća od njene mjesečne proizvodnje.


- Sestra mi živi već pet godina u Austriji te sam se za to odlučila i ja. Međutim, kada sam tamo ostala bez posla, shvatila sam da imam veću mogućnost da uspijem i opstanem u svojoj zemlji nego u inozemstvu pa sam se vratila. Po povratku sam dvije godine radila u lokalnom restoranu i primijetila veliku potražnju za gljivama, a i nedostatak istih na tržištu, kaže Ana za Agroklub.


Kada se dobro raspitala i istražila tržište, saznala je da na području Srednjobosanske županije nitko ne proizvodi gljive, najbliži proizvođači su u Zeničko-dobojskoj. Došla je do kontakta jednog proizvođača iz Zenice koji se bavi i prodajom komposta za rast gljiva.


- Svaki je početak težak, ali za sada sam zadovoljna količinom dobivenog proizvoda i cijenom prodanog. Dobila sam par većih ponuda te s vremenom želim proširiti proizvodnju. Za sada moje proizvode uzimaju lokalni restorani i trgovine voća i povrća, ali svakako mogu reći da je moja mjesečna proizvodnja još uvijek dosta manja od potražnje, dodaje.


Za pokretanje proizvodnje šampinjona potrebni su kompost, uređaji za stvaranje uvjeta za rast i dostavno vozilo. Do sada je gljive proizvodila u podrumu veličine 10 m2, gdje gljive imaju dovoljno prirodne vlage, i u garaži veličine 30 m2, gdje je morala postaviti uređaj za stvaranje vlage.


Prije nešto više od mjesec dana prijavila je se i obuku Pokreni svoj posao koju realizira općina Uskoplje s udrugom Link iz Mostara. Na kraju obuke najuspješniji polaznici će dobiti grant sredstva kako bi prijavili obrt i pokrenuli vlastiti posao.


- Planiram izgradnju nove prostorije u zemlji, zbog boljih uvjeta i proširenja proizvodnje. Trenutno sve radim sama. Kada bih proširila posao javila bi se potreba za dostavljačem i još jednim beračem, navodi.


Jedna vreća komposta košta 12 KM, a iz nje se može dobiti šest - sedam kilograma šampinjona. Kompostu su potrebna dva tjedna da dozre te se nakon toga otvara i prekriva zemljom. Potrebno je dosta vlage pri rastu i nakon sedam do 10 dana počinju prvi plodovi. Kada se oberu i zadnji plodovi kompost koji ostaje može se bez ikakve bojazni iskoristiti kao prirodno vrtno gnojivo, što Ana i čini.


Na pitanje što je potrebno za uspješan uzgoj šampinjona kaže:


-Proizvodnja je relativno zahtjevna, potrebno je dosta vremena da shvatiš kakvi uvjeti zapravo pogoduju za uzgoj. Potrebno je da sam uvijek tu, jer šampinjoni ne podnose niti previše visoku, a ni previše nisku temperaturu. Mogu reći da se isplati, ali na veće količine. Ja bih u svakom slučaju preporučila svakome da pokuša, poručuje entuzijastična Ana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!