Glas Hrvatske

12:33 / 28.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Na SUM-u studira 20 posto stranih studenata

Sveučilište u Mostaru

Sveučilište u Mostaru

Foto: snimka zaslona / Pogled.ba

Senat Sveučilišta u Mostaru (SUM) razmotrio je informaciju o ukupnom broju studenata na Sveučilištu u Mostaru u akademskoj 2022./2023. godini. Prema analizi, gotovo 80 posto je redovitih studenata, dok 20 posto njih pohađa studij izvanredno. Od toga je 33,18 posto muškaraca i 66,82 posto žena. Internacionalizaciji kao strateškom cilju Sveučilišta u Mostaru doprinosi i podatak kako je na Sveučilištu ukupno upisano gotovo 20 posto stranih studenata, priopćeno je sa SUM-a.

Podsjetili su kako je Sveučilište europski akreditirano, član European University Association (EUA) koja okuplja više od 800 europskih sveučilišta i International Association of Universities (IAU) koja okuplja više od 600 sveučilišta i mreža.


SUM je reagirao i na medijski istup ravnatelja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine prof. dr. Enesa Hašića koji je u izjavi za N1 problematizirao broj stranih studenata na mostarskom sveučilištu: “Moramo se upitati zašto je to tako, je li to baš zbog kvaliteta. Neka svatko zaključi zbog čega je nekoliko tisuća građana Republike Hrvatske, zaposlenih građana došlo kod nas i upisalo fakultete”.


- Ovakvom izjavom ravnatelj Hašić stavlja u neravnopravan položaj sve studente u Bosni i Hercegovini aludirajući na kvalitetu rada Sveučilišta u Mostaru te ovakve izjave negativno utječu na procese internacionalizacije i privlačenja stranih studenata na sva sveučilišta i univerzitete u Bosni i Hercegovini. Dok sva europska sveučilišta u internacionalizaciji vide prednost i mogućnost razvoja, u Bosni i Hercegovini se to postavlja kao problem - naveli su sa SUM-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!