Glas Hrvatske

09:39 / 08.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Mostarski Los Rosales - za društvo jednakih mogućnosti

Los Rosales – Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama

Los Rosales – Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama

Foto: snimka zaslona / los-rosales.com

Centar Los Rosales je javna ustanova koja trenutno odgaja, rehabilitira i socijalizira 133 korisnika, starosne dobi od dvije do četrdeset godina. Osnovan je 1997. godine, kompletnu izgradnju centra omogućili su humanitarci iz Španjolske, a ime Los Rosales nosi kao zahvalu donatorima.

U Centru djeluje pet radno rehabilitacijskih radionica koje pohađaju korisnici iznad 18 godina. Oni su završili neku srednju školu ili ju nisu bili u mogućnosti upisati zbog obrazovnih uvjeta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Radionica

Radionica

Foto: snimka zaslona / facebook

- Iako je 21. stoljeće u HNŽ i dalje postoji diskriminacija za srednjoškolsko obrazovanje kada su u pitanju djeca s poteškoćama - izjavila je za HMS direktorica Centra Los Rosales Mirna Mezit.


Naime, djeca sa poteškoćama u razvoju, koja su završila osnovnu školu prilagođenu njima pri upisu u srednju školu imaju samo dva zanimanja kao izbor, a to je pomoćni krojač po bosanskom nastavnom planu i programu i pomoćni kuhar/slastičar po hrvatskom planu i programu. Po završetku škole čekaju ih veliki problemi pri zaposlenju te iz tog razloga ostaju u centru gdje pojedinci započnu svoju karijeru u restoranu centra, koji je u poslijepodnevnim satima otvoren i za sve ostale goste.

Kantina i restoran centra Los Rosales

Kantina i restoran centra Los Rosales

Foto: snimka zaslona / HMS

- Meni je ovdje najbolje, uživam kuhati i praviti hranu za druge pogotovo kada su u pitanju poslastice, svi su mi dobri prijatelji i jedino ne volim kada je raspust jer se tada ne mogu družiti sa svojim prijateljima – rekla je za HMS sudionica radionica za odrasle i jedna od kuharica u restoranu Los Rosalesa.


U Centru postoji rezidentni smještaj gdje djeca borave od ponedjeljka do petka. Riječ je o djeci koja žive u udaljenijim mjestima i nemaju mogućnost stalnog prijevoza. Rezidentni smještaj uređen je tako da se djeca osjećaju kao kod kuće, dok se SOS roditelji o njima brinu 24 sata.

Polaznici Centra na igralištu

Polaznici Centra na igralištu

Foto: snimka zaslona / facebook

- Ime Los Rosales je nastalo kao zahvala humanim ljudima iz Španjolske. Ovdje djeca i odrasle osobe s invaliditetom imaju svoje mjesto pod nebom, a to je naš centar, gdje osjećaju pripadnost, dobrodošlicu i imaju sve usluge koje su njima potrebne – rekla je Mezit.

Mirna Mezit, voditeljica Centra Los Rosales

Mirna Mezit, voditeljica Centra Los Rosales

Foto: snimka zaslona / facebook

- Želimo da zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti, želimo živjeti tako da nam inkluzija, koja je u BiH nažalost samo na papiru, postane praksa i da kažemo da naši korisnici, ipak imaju mjesto gdje pripadaju – zaključila je za HMS direktorica Centra Los Rosales Mirna Mezit.

Centar se na početku financirao iz španjolskog fonda, a kasnije je financiranje preuzeo Grad Mostar te humanitarci, koji su prepoznali vrijednost ove institucije.


(Izvor: HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!