Glas Hrvatske

17:57 / 15.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Most Svilaj - obostrani interes Hrvatske i BiH

Most Svilaj

Most Svilaj

Foto: snimka zaslona / youtube

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas u Donjem Svilaju kako je interes Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se most preko Save kod Svilaja, čija je gradnja završila prošle godine, ali još uvijek nije u prometu, što prije stavi u funkciju i ojača prometnu povezanost dviju zemalja.


Ministar je podsjetio kako je riječ o projektu vrijednom ukupno 23,4 milijuna eura, a za polovicu troška izgradnje koji snosi Hrvatska osigurano je bespovratno financiranje iz CEF fonda u iznosu od gotovo sedam milijuna eura. Dodao je kako se most koji spaja Svilaj u Hrvatskoj i Donji Svilaj u BiH, nalazi na strateški važnom međunarodnom Vc koridoru.


- Ovaj koridor je vrlo važan. U Hrvatskoj završavamo dionicu do Belog Manastira koja će biti gotova sljedeće godine i puštena promet. Ostao nam je još nekoliko kilometara do granice s Mađarskom i očekujemo da ćemo to završiti do kraja 2023. godine - rekao je Butković. Dodao je kako će Republika Hrvatska učiniti sve da se što prije završi procedura kategorizaciju graničnog prijelaza Svilaj kako bi se most što prije stavio u prometnu funkciju.


Po riječima ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića, radovi na graničnom prijelazu u Donjem Svilaju trebali bi završiti do kraja srpnja.


- Ovo je ogroman projekt i imali smo određenih problema s dinamikom radova. Međutim, moramo razumjeti i interes EU-a i interes Republike Hrvatske koja je sa svoje strane izgradila pristupne ceste još prije par godina, a most je završen prošle godine. Sada imamo problem da imamo završene pristupne ceste i most s hrvatske strane, ali još uvijek nezavršen granični prijelaz s ove naše strane granice - kazao je Mitrović.

Most Svilaj

Most Svilaj

Foto: snimka zaslona / youtube

Upozorio je i na novi problem koji se odnosi na kategorizaciju graničnog prijelaza.


- Pokušat ćemo sa svoje strane, iako naše ministarstvo nije nadležno za to, utjecati na Ministarstvo sigurnosti da ta procedura bude krajnje ubrzana - poručio je Vojin Mitrović, napomenuvši kako je koridor Vc prometna kralježnica Bosne i Hercegovine.


Direktor Transportne zajednice osnovane prije četiri godine s ciljem prometnog povezivanja EU i država jugoistočne Europe, Matej Zakošnjek poručio je kako je most preko rijeke Save kod Svilaja od iznimne važnosti za građane s obje obale Save te kako su ga i predugo čekali.


Prije obilaska radova na graničnom prijelazu Donji Svilaj, ministri Oleg Butković i Vojin Mitrović obišli su i most između Gunje i Brčkog o čijoj obnovi su razgovarali na sastanku u Brčko Distriktu, a obići će i radove na mostu u Gradiški gdje teku radovi na projektu izgradnje mosta Gradiška vrijednom 21,4 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!