Glas Hrvatske

15:33 / 04.02.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Mladić zaljubljen u gusle

Osnovnoškolac Luka Vukoja uz svog učitelja

Osnovnoškolac Luka Vukoja uz svog učitelja

Foto: snimka zaslona / vecernji.ba

Većina mladih danas na ušima drži slušalice veći dio dana, pa i noći. A kakav to zvuk dolazi do njihovih ušiju? Istraživanja su pokazala da najveći broj mladih danas sluša “cajke” i stranu glazbu, no ima i drukčijih ljubitelja glazbe.

"Slušam gusle", reče jedan pučkoškolac kada ga su ga iz Večernjeg lista upitali koju to vrstu glazbe sluša? Da je to neka starija osoba, možda bih i povjerovali. Uvjerili su se tek kad su stavili slušalicu na uho. Zvuk gusli dolazio je iz slušalice koju su prislonili uhu.


- Ljubav prema guslama, ali i ostalim glazbalima koja su koristili naši stari, osjetio sam prije otprilike godinu dana. Od tada osjećam i potrebu i želju da savladam sve instrumente koji su se nekada koristili na ovim prostorima. Odmah sam krenuo u nabavu glazbala, a među prvima to su bile gusle. U tome mi je pomogla moja obitelj, a posebice Ivek kod kojega ponekad zaradim koju marku pomažući mu u radionici – rekao je Večernjakov sugovornik Luka Vukoja iz Medovića, jednoga od sela grudske općine, a koji trenutačno pohađa deveti razred osnovne škole.


Širokobriježanin Ivek Kolobarić brine za očuvanje tradicije ovoga kraja, posebno glazbene. Svoju je pozornost posvetio malom Luki pružajući mu svaku potporu, od moralne do materijalne.


- Mali Luka “zagrizao je” u područje koje ja volim. Luka ima dara i volje te sam mu spreman pomoći. On iz dana u dan vidno napreduje i za nekoliko će godina, vjerujem, postati jedan od vodećih meštara u guslama, ali i drugim glazbalima koja su koristili naši preci. Osim toga što neumorno vježba u kući, vodim ga i osobama koje su na glasu u Hercegovini, a koje mu prenose svoja iskustva i upozoravaju ga na postupke kojima postiže veću kvalitetu i zvuka i svoga glasa uz gusle - kaže Širokobriježanin Ivek.


Mate Anić, sedamdesetsedmogodišnjak iz širokobriješkoga sela Jare, sa svojom obitelji već desetljećima čuva tradiciju svojih starih. Među ostalim, Mate svira gusle, diple, dvojnice, frulu, usnu harmoniku itd.. a još i svojim rukama izrađuje instrumente, donosi portal Večernjeg lista BiH.


Zahvaljujući Mati gusle, diple i svirala još se mogu čuti u Matinu selu Jare, ali i diljem svijeta gdje ih iseljenici, jer ih podsjećaju na rodni kraj, kao najveću dragocjenost čuvaju u svojim domovima.


- Nemoj baš previše otezati, to su više običaji naših susjeda Crnogoraca i Srba, dok je u našoj tradiciji toga manje - upozorava “profesor glazbe” Mate učenika Luku, slušajući britki glas Matin složen uz ugodne zvuke gusli koji su nastajali nakon što je Mate lagano vukao gudalo po njenim strunama.


Bilo je tu još i korekcija položaja glave i ruku te još nekih stvari čije značenje baš i nisu razumjeli. Stručnjak koji je, prema nekim procjenama, izradio više od 500 glazbenih instrumenata, a vjeruje da će iz njegove radionice svjetlo ugledati i tisućite gusle, s velikom pozornošću upućivao je svoga mladog učenika u tajne gusala.


– Dobar je mali. Uopće je malo mladih koji to s radosti i znatiželjom sviraju, a Luka ima i želju i izniman dar za sva glazbala – zaključio je za Vecernji.ba učitelj Mate, hvaleći malog učenika Luku.


(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!