Glas Hrvatske

11:19 / 22.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Mladić s Kupresa primljen na dramsku i glazbenu akademiju na Broadwayu

Marko Dumančić

Marko Dumančić

Foto: YouTube / snimka zaslona

Talentirani mladić iz Kupresa, Marko Dumančić, živi svoj “američki san”. On je prvi iz Bosne i Hercegovine, primljen na prestižnu glazbenu i dramsku akademiju na njujorškom Broadwayu.

Iako je rano ostao bez oba roditelja i odrastao u malom mjestu, gdje se na njegovu iznimnu nadarenost za pjevanjem, plesom i glumom uglavnom gledalo negativno, Marko nikada nije odustao od svojih snova. Potvrdu za svoje talente i rad dobio je početkom ove godine kada je primljen na Broadway, kao i na londonski West End.


- Rekao sam sebi: idem probati, zašto ne?! U Hrvatskoj, nisam imao adekvatnu školu, mogao sam hvatati neke mrvice i nadati se nekom kazalištu. Preko Zooma sam imao audiciju i onda sam im trebao slati eseje, pisma preporuke i ocjene iz srednje škole - kazao je Marko Dumančić.


Markov put Kupresa do Broadwaya je bio dug i trnovit. Osim gubitka roditelja, morao je skrbiti i za mlađu sestru. Po glazbenu naobrazbu putovati u 40 kilometara udaljeno Livno, zatim otići u Zagreb na daljnje školovanje i glazbeno usavršavanje.


- Vjera je ta koja mi je dala snagu, molitva i vjera u Boga. Bila je odluka Marko kako ćemo dalje. Tu je sestra. Mogao sam birati dva puta. Svoju tugu i žalost utopiti u raznim porocima, ali sam rekao: ne, bit ćemo jaki! - ispričao je Marko.


S obzirom na dobru izvedbu audicijskog ispita, Akademija mu je umanjila iznos školarine za 14 tisuća dolara. Ostatak novca, do potrebnih 42.000 američkih dolara za jednu akademsku godinu, skuplja se putem skupnog financiranja i u Kupresu, gdje je održan donacijski koncert i putem bankovnih uplata je skupljeno 20.000 KM.


- Nekako s crowdfundingom sam vjerovao jer je danas većina mladih na društvenim mrežama, pa sam to nekako šerao tu. Zadovoljan sam i odazivom i ovdje na Kupresu -  kazao je Dumančić.


Marko Dumančić iz Kupresa nadahnjujući je primjer kako netko s iznimnim talentom i radom, bez obzira iz koliko malog i siromašnog grada i države dolazi, čak i bez roditeljske potpore, može ostvariti uspjeh svjetskih razmjera, piše BHRT.

(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!