Glas Hrvatske

12:20 / 13.01.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Ministar Grlić Radman o hrvatskoj diplomaciji i položaju Hrvata u BiH

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / HRT

Gostujući u HTV-ovoj emisiji „1 na 1“ autora Romana Bolkovića, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman govorio je o trideset godina hrvatske diplomacije, kao i o vanjskopolitičkim uspjesima RH u prošloj godini, posebno istaknuvši proglašenje isključivog gospodarskog pojasa kojega je Sabor usvojio 5. veljače 2021. Tema je bila i pozicija Hrvata u BiH, te izbori u BiH i reforma izbornog zakona.

– Neki dan sam bio u Sarajevu gdje sam išao u dogovoru s predsjednikom Vlade, koji je tamo bio 13. prosinca. Trebao sam na operativnoj razini dogovoriti sve one točke održavanja zajedničke sjednice dviju vlada tijekom prve polovice ove godine - rekao je Grlić Radman.


Mišljenja je da se na taj način pokazuje da je Hrvatskoj stalo do jedne stabilne, funkcionalne BiH. Dodao je da promjena izbornog zakona jamči upravo ono što je daytonsko-pariški sporazum utvrdio: Bosnu i Hercegovinu kao državu s dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda.

– Hrvatskoj je u interesu europska perspektiva BiH. Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke prioritete kada govorimo o NATO članstvu, Europskoj uniji, zapravo u svim najvažnijim međunarodnim organizacijama. Sada želimo to učiniti i Bosni i Hercegovini. Međutim, nismo ravnodušni s trenutnim političkim stanjem u BiH, kada su narušena temeljna prava koja su bila osigurana daytonskim sporazumom i ustavom, aneks 4, u kojima se jamči da hrvati kao konstitutivni, ravnopravni narod mogu birati legitimne predstavnike u kolektivna tijela, rekao je dodavši kako Hrvatska ulaže velike napore kako bi sve političke lidere u BiH uvjerila u nužnost rješenja izbornog zakona, i to što prije, rekao je Grlić Radman.


(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!