Glas Hrvatske

09:46 / 29.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Međunarodni Mladifest u Međugorju

Logo 32. Mladifesta

Logo 32. Mladifesta

Foto: Mladifest / HRT

Ovogodišnji Festival mladih u Međugorju održat će se od 1. do 6. kolovoza pod geslom ''Koje dobro moram činiti?'' (Mt 19, 16). Tradicionalni Mladifest održava se 32. put. 

Program ovogodišnjeg Mladifesta, za razliku od prošlogodišnjeg, sastoji se od prijepodnevnog i poslijepodnevnog programa molitva, pjesma uz međunarodni orkestar i zbor, kateheza, svjedočanstva te večernjeg programa koji uključuje krunicu, euharistiju, klanjanje, molitvu sa svijećama, molitvu pred križem i projekciju igranog filma zajednice Cenacolo.


I ove godine očekuje se veliki broj crkvenih velikodostojnika, što je potvrdio i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Misna slavlja na Mladifestu predvodit će: kardinal Robert Sarah, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, nadbiskup Tadeusz Wojda, biskup Guido Gallese i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.


- Dolazak kardinala Saraha, nadbiskupa i biskupa na Mladifest je veliki događaj i velika radost za sve nas. Mladi su sretni kada vide da su pastiri s njima, a pastiri su sretni kad vide tolike mlade koji mole i slave Gospodina”, kazao nam je fra Marinko Šakota, koji nema očekivanja što se tiče broja mladih koji će biti na ovogodišnjem Mladifestu, a dodaje da ”koliko ih god dođe, svi su dobrodošli - kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je mladima još jednom približio ono što je najvažnije na Mladifestu.


- Mladifest u Međugorju je doista poseban, doista čudesan doživljaj vjere i molitve. Sve što se događa na tom molitvenom susretu – počev od predstavljanja nacija, molitve krunice na Podbrdu, jutarnjih molitava, kateheza, svjedočanstava, zbora i orkestra, volontera, večernjeg molitvenog programa, krunice, euharistije, klanjanja, molitve sa svijećama, procesije s Gospinim kipom, predstave zajednice Cenacolo, poslanja i oproštaja te na koncu euharistije na Križevcu u 5 sati izjutra – svi ti događaji su takve naravi da uzdižu i razgaljuju dušu, hrane je zdravom duhovnom hranom, ispunjaju nekim posebnim mirom i nekom posebnom radošću te daju ohrabrenje i snažan poticaj da se nastavi živjeti vjeru i molitvu, hod s Gospom i s Isusom u svojoj svakodnevici - istaknuo je Šakota.


Mladifest u Međugorju

Mladifest u Međugorju

Foto: IKA / HRT

Mladifest – susret osoba u jednostavnosti i otvorenosti srdaca


- Doista je čudesno kako se u tolikim mladima za vrijeme Mladifesta budi život, bude klice ljubavi i dobrote, klice radosti i kako neki tajanstveni mir ulazi u njihova srca. Neopisiv je to osjećaj dok se promatra lica mladih i opaža kako se oni osjećaju voljeni i prihvaćeni i kako i oni ljube Boga, Isusa, Mariju, molitvu, euharistiju, ispovijed, klanjanje. Teško je izraziti riječima onu pozitivnu napetost koja se osjeća u zraku, ono iščekivanje, ono slušanje koje vlada u molitvenom prostoru ispred vanjskog oltara! A najljepše i najčudesnije je vidjeti kako mladi na Mladifestu ljube Crkvu! Kako vole svećenike i kako se svećenici osjećaju voljeni i prihvaćeni - kazao je fra Marinko za Mir Međugorje.


- Tolika radost i milina i ljubav i dragost i mir! I neka neopisiva sreća! Toliki iz cijelog svijeta, a nitko stranac! Toliki nepoznati, a svi nam dragi! Nitko u središtu pozornosti, a svatko s osjećajem da je prihvaćen i voljen! Vruće, ali nikome ne smeta! Kateheze, svjedočanstva, propovijedi, a nikome nije dosadno! Dugo traju programi, ali nije dugo, nego naprotiv još bismo ostali u pjesmi i plesu i radosti - zaključio je fra Marinko Šakota.

(Izvor: IKA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!