Glas Hrvatske

17:03 / 21.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Livno: osnovana podružnica HKD Napredak

snimka zaslona

snimka zaslona

Foto: facebook / facebook

Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovalo je novu podružnicu u Livnu. Na osnivačkoj skupštini koja se održala protekloga četvrtka za predsjednicu je izabrana Ines Kaić Pervan.

Inicijativa za osnivanje HKD Napredak vezana je uz sjednicu bosanskohercegovačkih Hrvata koja je održana 1902. godine u Zagrebu, u gostionici pjevačkog društva Kolo, na kojoj su, među ostalim, sudjelovali i Livnjaci Ante Tadić i Ante Mamić pa s punim pravom možemo reći da su i Livnjaci dali svoj doprinos nastanku Napretka, rekla je u razgovoru za Fenu Kaić Pervan.


U prvim godinama djelovanja podružnica Livno imala je oko 70 aktivnih članova. Utemeljitelji su bili Hrvatsko pjevačko – glazbeno društvo Dinara te župe Livno i Vidoši dok je sjedište Napretka bilo u Dinarinom domu, objašnjava Kaić Pervan. U razdoblju od 1907. do 1941. godine livanjska podružnica organizirala je stalne godišnje zabave na kojima su se prikupljali dragovoljni prilozi za školovanje mladih, a mnogi Livnjaci bili su tada Napretkovi stipendisti. Najpoznatiji je bio prvi školovani slikar u BiH Gabrijel Jurkić. Od brojnih tada Napretkovih aktivnosti Kaić Pervan posebno ističe rad na opismenjavanju puka gdje je samo tijekom 1938. godine u akciji Napretka čitati i pisati naučilo oko tisuću 500 osoba iz livanjskog kraja.


– Napredak u Livnu, kao i Dinara nešto ranije, ugašen je 1949. godine, a objašnjenje za takav čin je bizarno, budući da nema članova, nema potrebe da postoji. Općinske vlasti su naredile da se kamen iz Dinarina doma upotrijebi za zidanje hotela – kaže nova predsjednica, a sedamdeset godina nakon gašenja, Livnjaci obnavljaju ono što su im preci stvorili i ostavili u naslijeđe.


– Nova podružnica Napretka simbolizira ono najbolje što Livno zajedničkim snagama može postići. Istodobno nas podsjeća na razloge zbog kojih ne smijemo dopustiti da kultura u našem gradu bude na marginama. Jedinstvo naših sugrađana, zbog velikog broja mladih koji odlaze iz BiH je na kušnji. Mnogi danas vjeruju da je problem što zajednica čini premalo, a drugi, pak, smatraju da mladi čine premalo za opstanak – poručila je Kaić Pervan.


Novo vodstvo stoga će vrlo brzo pokrenuti aktivnosti - jedan od prvih koraka je osnivanje izviđača i šahovskog kluba Napredak, a ubrzo se, u njihovoj organizaciji, očekuje i promocija knjige Matijasa Zečevića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!