Glas Hrvatske

12:24 / 08.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

“Kroz objektiv” prva samostalna izložba fotografija Dragana Tomića

Otvorenje izložbe u Mostaru

Otvorenje izložbe u Mostaru

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

 U sklopu Napretkovog tjedna kulture 2022. u četvrtak 7. travnja u Galeriji “Rondo” u Mostaru otvorena je prva samostalna izložba fotografija Dragana Tomića pod nazivom “Kroz objektiv”.

Tomić, snimatelj, fotograf i kolekcionar, koji je cijelu svoju karijeru proveo u medijskim vodama, publici je predstavio dvadesetak radova nastalih posljednjih desetak godina koji prikazuju prirodne i urbane ambijente.


Do sada je imao pet skupnih izložbi, i to u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt kao član Udruženja snimatelja i kamermana HRT-a, a fotografijom se bavi već duže razdoblje, ali kako naglašava “za svoju dušu”, jer u tom hobiju vidi način da malo drugačije zabilježi svijet oko sebe.

Detalj s izložbe

Detalj s izložbe

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

- Fotografiranje je jedan od mojih mnogobrojnih hobija, a večerašnja izložba svojevrsna je potvrda mog rada. Kroz objektiv fotoaparata želim javnosti malo drugačije prikazati svijet oko sebe nego kroz kameru - kazao je Tomić.


Nekoliko prigodnih riječi o izložbi kazao je i predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture i dopredsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka.

Miroslav Landeka

Miroslav Landeka

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što je baš na Napretkovom tjednu kulture organizirana prva samostalna izložba Dragana Tomića kojeg poznajem dugo godina i s kojim dijelim strast prema fotografiji. Tomić je uvijek bio razina više i upravo sam kao novinar od njega naučio neke stvari o fotografiji. Sve ovo što vidimo večeras dokaz je kako je umjetnička fotografija umjetnost koja odražava kreativnu viziju fotografa kao umjetnika - kazao je Landeka.


O Tomićevim radovima govorio je i povjesničar umjetnosti i recenzent izložbe Tomislav Ćavar.


- Dragan Tomić je po vokaciji i životnom opredjeljenju kamerman i cijeli svoj radni vijek bilježi kadrove s dvadeset i pet sličica u sekundi. Na fotografijama predstavljenim na ovoj izložbi, bilježi kadar jednom sličicom, zaustavljajući samo jedan trenutak i ostavlja nam ga na promatranje. Pritiskujući okidač fotoaparata ulazi u meditativno stanje posvećeno samo sebi, vlastitoj intimi i doživljaju svog ‘malog svemira' - kazao je Ćavar.


Otvorenje izložbe u Mostaru

Otvorenje izložbe u Mostaru

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Istaknuo je kako Tomić u radovima tematizira prirodne i urbane ambijente na vrlo osoban način.


- Na njegovim fotografijama osjeća se dinamika prirode, njezin izvorni puls, čista je od umjetnog i nije zasićena nikakvim nepravilnostima, nego se očituje u svojoj punoj savršenosti i ljepoti. Na pojedinim prizorima sfumatične, nježne izmaglice rasplinjuju čvrste konture stabala stvarajući nadrealne trenutke i pomaknutu stvarnost, a apokaliptični krajolici isušenog jezera, kamenih križeva i odsječenih stabala bez kore, koja se još uvijek čvrsto drže žilama za ispucalo tlo, na ekspresionistički način predstavljaju bremenitost života na ovim prostorima - naveo je Ćavar.


Dodaje kako je razvidno da je Tomić majstor prikaza krajolika, ali i urbane tematike.


- Zaustavljena slika dovela je do umjetničkog izraza, a oštro rezani kadrovi koji nikad nisu ograničeni postaju dijelom našeg svijeta uvlačeći nas u radnju i dozvoljavajući nam da se poput brodova privežemo za ruzinavi vez i nađemo sigurnost u luci - zaključio je Ćavar.


Program otvaranja izložbe vodila je Tomićeva dugogodišnja radna kolegica Maja Pašalić, a nazočili su, među ostalim, počasni predsjednik Matice hrvatske Josip Muselimović i konzul savjetnik u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru Darko Sabljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!