Glas Hrvatske

16:19 / 22.03.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Konstitutivnost naroda - temelj BiH

HNS BiH

HNS BiH

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine izdao je priopćenje o konstitutivnosti naroda u BiH koje prenosimo u cijelosti.

"HNS BiH pozdravlja uspješnu diplomatsku inicijativu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koji se izborio za potvrđivanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH u „Strateškom kompasu“ EU-a, koji će se potvrditi na Europskom vijeću u četvrtak.


Sastanak ministara vanjskih poslova i ministara obrane zemalja članica EU napravio je konkretan i jasan smjer institucija EU kroz usvojeni dokument "Strateški kompas". Ovaj ključni dokument za obranu i sigurnost EU naglasio je konstitutivnost naroda kao temelj za daljnje politike institucija EU prema Bosni i Hercegovini. Takav pristup dao je jasan i nedvosmislen odgovor svim pokušajima urušavanja Ustava BiH i njezinih institucija koji su se neskriveno pokušavali kroz pregovarački proces.


Diplomatski napori premijera Plenkovića i Vlade RH rezultirali su strateškim pristupom institucija EU u potpunosti poštujući natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti. Kao nebrojeno puta do sada, u sinergiji s HNS BiH, premijer Plenković i Vlada RH predočili su prijateljski i strateški pristup i partnerstvo prema BiH, osobito na njezinom europskom putu o čemu će biti razgovora i u četvrtak na sastanku Europskog vijeća.


Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje u ključnim tijelima vlasti BiH je okosnica ustavne arhitekture i institucija naše zemlje.


Najveća postdaytonska politička kriza mora biti otklonjena kroz konačno rješenje Izbornog zakona BiH poštujući pri tome potpunu političku i institucionalnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda. Pravedno i racionalno rješenje treba omogućiti funkcionalnost BiH i njezinih institucija koje reflektiraju legitimnu političku volju konstitutivnih naroda.


Stabilnost Bosne i Hercegovine nesumnjivo jamči stabilnost cjelokupnog prostora Jugoistočne Europe, prije svega u trenucima najvećih sigurnosnih izazova na europskom tlu." - stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!