Glas Hrvatske

10:01 / 31.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Koncert Zagrebačkih solista u sarajevskoj Vijećnici

Koncert Zagrebačkih solista u sarajevskoj Vijećnici

Koncert Zagrebačkih solista u sarajevskoj Vijećnici

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Koncert Zagrebačkih solista upriličen je sinoć u sarajevskoj Vijećnici u povodu 120 godina Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak i 30 godina od konstituiranja prvog višestranačkog Sabora u Hrvatskoj - proslave Dana državnosti Republike Hrvatske.

Prisutnima u Vijećnici, predstavnicima svih razina vlasti u BiH, diplomatskom zboru u BiH, vjerskim dostojanstvenicima, kulturnim, javnim radnicima, obratila se Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.


Ona je kazala da je uloga HKD Napretka u očuvanju hrvatske kulture nemjerljiva te kako je tijekom rata bio svjetlo u mraku, nada u nemoći i neumorni kotač.


Dodala je da je HKD Napredak danas pred nekim novim izazovima, ali jednako neumoran u očuvanju hrvatske kulture, upoznavanju Drugog i Drukčijeg uz sebe cjelovitog i svog na zemlji svojih praotaca.


Istaknula je i da se model uspješnosti vidi u primjeru glavne Napretkove podružnice u Mostaru.


- Na tom načelu djeluje i Vlada RH koja svaki dan plete novu nit kako bismo senzibilizirali Europu i jednom zauvijek riješili naša temeljna prava u zemlji koja je Hrvatima izvor, temelj, bitak i autohtoni hrvatski kod kojeg se nikada nismo i nećemo odreći - kazala je Babić te poručila da pravo na vlastitost bude poruka, podsjetnik i čestitka.

Prof. dr. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Prof. dr. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Predsjednik HKD Napretka, dr. Nikola Čiča u prigodnom je obraćanju podsjetio da je HKD Napredak temeljna kulturna ustanova bh. Hrvata, a osnovni cilj je očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u BiH i promicanje hrvatske kulturne baštine uopće.


Čiča je istaknuo da smo u zadnje vrijeme svjesni kako je situacija kako u Bosni i Hercegovini ali i u Europskim svjetskim okvirima usložnjava te da se reflektira i na odnose među narodima i građanima u Bosni Hercegovini. Dodao je da smo svi svjesni činjenice kako položaj hrvatskog naroda čiji je Napredak neodvojivi dio nije bitan samo Hrvatima, već je bitan svim ostalim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.


- Bosna i Hercegovina je kroz povijest uvijek opstajala na ovom tronošcu, ne isključujući one koji se osjećaju drugačije. Bit Bosne i Hercegovine je definirana kroz ustav i njenu stoljetnu tradiciju i to se treba uvažavati. Svaki od naroda mora biti zadovoljan na svakom dijelu teritorije države. Moramo se osjećati ugodno u svojoj koži, a kada to kažem, onda mislim na to da se osjećamo ugodno u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Tko to ne želi ne želi dobro ni svom narodu ni Bosni i Hercegovini - kazao je Čiča.


Predsjednik HKD Napretka pojašnjava da je uloga društva kojem je na čelu raditi na tome da prihvaćamo jedni druge, da shvaćamo jedni druge, uvažavamo i priznajemo jedni druge, činimo i ustupke jedni drugima.


“A činiti ustupak nije poraz, nego pokazivanje dobre volje, pa ako hoćete i vizije. Na tome svi trebamo raditi, a uloga Napretka kao temeljne ustanove kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je u tome velika, rekao je Čiča te dodao da Napredak primjerom pokazuje i kroz zajednički rad s njihova tri prijateljska društva BZK Preporod, SPKD Prosvjetom i La benovalencijom kako se može I treba raditi uvažavajući, poštujući i priznajući jedne druge.


Čiča je povukao paralelu između BiH i Europske unije.


- Model koji ima Bosna i Hercegovina nije ništa drugačiji od onog koji je u Europskoj uniji. Samo trebamo vidjeti koji je minimalni konsenzus. Bilo koja vrsta nametanja, zagovaranja i prisile ne funkcionira. Takva vrsta odnosa ne funkcionira ni u obitelji, a kamoli u državi. U obitelji mora biti razgovor, konsenzus, dogovor, prilagođavanje - kazao je Čiča.


Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak

Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Čestitke u povodu 120 godina Napretka i 30 godina državnosti Hrvatske poželio je i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.


– Prigoda je ovo da se prisjetimo slavnih zbivanja u kojima se ostvario povijesni san mnogih naraštaja i izrazimo zahvalnost svima koji su vlastitom žrtvom i zalaganjem ugradili u temelje današnje slobodne i europske Hrvatske – kazao je Sabolić.


Prioritet Hrvatske danas, dodao je, u ovim bremenitim vremenima, povratka globalne nestabilnosti i Ruske agresije na Ukrajinu, ponajprije je jačanje sigurnosti, stabilnosti i razvitka dijela Europe u kojima se nalazimo. 


– Naša predanost tom cilju očituje se kroz pomoć i poticaje susjednim državama koje su krenule putem euroatlantskih reformi. Osobito Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, suverenoj i teritorijalno cjelovitoj državi s tri konstitutivna naroda koji u svakom pogledu moraju biti institucionalno ravnopravna – istaknuo je Sabolić.


Želimo, dodao je, novi zamah razvoja i jačanja bilateralne, političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će sutra ravnopravno živjeti u novoj Europi. U tom smislu, kako je rekao, zalagat će se snažno za nastavak politike proširenja Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza.


Organizatori svečanosti u Vijećnici bili su Napretkov kulturni centar, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH i HKD Napredak.


Ansambl Zagrebačkih solista, u čijem muziciranju su večeras u Sarajevu uživali ljubitelji klasične, ali i suvremene glazbe, osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom violončeliste Antonija Janigra.


Tijekom više od 65 godina, pod umjetničkom palicom znamenitih koncertmajstora, Dragutina Hrdoljka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnom nivou, a koju redovno prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.


Izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.


/R. I/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!