Glas Hrvatske

10:05 / 08.10.2021.

Autor:

Koncert odabranih u Kosači

18. Didakovi dani

18. Didakovi dani

Foto: HMS / snimka zaslona

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 18 sati u sklopu 18. Didakovih dana održat će se “Koncert odabranih”, na kojemu će nastupiti jedanaest glazbenih škola iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Koncert odabranih najvažniji je dio programa Didakovih dana od samih početaka iz razloga: okuplja mlade različitih nacionalnosti, što podsjeća na fra Didaka koji je od gladi i sigurne smrti spašavao djecu bez obzira na vjeru i naciju.


Ovogodišnji koncert je pod organizacijom prof. Josipa Vrbanca, sada umirovljenog ravnatelja Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba. Koordinator koncerta je prof. Jure Sušac, ravnatelj Glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.


Na koncertu će nastupiti:

– Srednja muzička škola Sarajevo,

– Muzička škola “Stevan Mokranjac” Požarevac, Srbija,

– Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” Podgorica, Crna Gora,

– Glazbena škola Pavla Markovca Zagreb, Hrvatska,

– Glazbena škola Makarska, Hrvatska,

– Srednja glazbena škola “Jakova Gotovca” Novi Travnik,

– Glazbena škola Široki Brijeg,

– Glazbena škola Posušje,

– Muzička škola I i II stupnja Mostar,

– Glazbena škola Ivan pl. Zajc Mostar,

– Glazbena škola “Brotnjo” Čitluk.


Program Didakovih dana nastavit će se u subotu 9. listopada polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Didakove spomen kuće u Paoči.


U četvrtak 14. listopada u Hercegovačkom selu u Međugorju s radom počinje umjetnička kolonija Didak, a izložba njihovih radova planirana je za subotu 16. listopada.

Posljednjega dana Manifestacije, u utorak 19. rujna, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru biti će predstavljen Zbornik radova “100. obljetnica od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini (1917. – 2017.). Predstavljači su prof.dr.sc. Ivica Šarac i doc.dr.sc. Ivica Glibušić. Skupu će se ovom prigodom obratiti i prof.dr.sc. Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!