Glas Hrvatske

09:27 / 17.09.2021.

Autor:

Najava koncerta “Suzvučje/Sazvučje” u Mostaru

Plakat koncerta (kolaž)

Plakat koncerta (kolaž)

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

U organizaciji Međukulturnog vijeća BiH danas će se u 18:00 sati održati zajednički koncert pod nazivom "Suzvučja/Sazvučja". Mjesto događaja je velika dvorana Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na koncertu će nastupiti: Dženana&Dženana, duo koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić; Trio "Senso" koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo; "Zorana&ęthno orchestra" i Etno grupa "Sv. Dimitrije".


Međukulturno vijeće Bosne i Hercegovine, koje je osnovano na temelju Sporazuma o suradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine potpisanog 7. 10. 2020. godine u Sarajevu, a koje čine BZK "Preporod", HKD "Napredak", SPKD "Prosvjeta" i JKPHD "La Benevolencija" nastavlja sa suradnjom na zajedničkim projektima, afirmaciji, promociji i istraživanju kulture, kulturne baštine i kulturnog identiteta naroda Bosne i Hercegovine.


Uoči ovog događaja održana je konferencija za novinare s koje je poslana poruka da je koncert dokaz da su različitosti bogatstvo našeg društva, a ne prokletstvo.

S tiskovne konferencije

S tiskovne konferencije

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić pojasnio je kako su četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, koje čine Međukulturno vijeće BiH, svih ovih desetljeća stvarale ne samo kulturnu već i društvenu elitu u BiH. Podsjetio je kako je prvi koncert "Suzvučja/Sazvučja" održan u Sarajevu prošle godine te kazao da im je bila želja održati koncert u Mostaru koji bi, kako je rekao, trebao postati grad nade i budućnosti, a ne grad slučaj.


– Svako društvo će se na koncertu predstaviti vlastitim programom koji naravno nosi neku specifičnu notu kulture danog naroda, ali sve će se to sliti u jedan zajednički bosanskohercegovački kulturni mozaik sa svim našim specifičnostima, podudarnostima i osobnostima i otuda nimalo slučajan naziv "Suzvučja/Sazvučja": različiti tonovi, zasebni, koji imaju vezu i zajednički se stapaju u jednu kompoziciju – istaknuo je Kodrić.


Predsjednik Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Dejan Garić rekao je kako je ideja da se koncert održi na otvorenom, jer je otvorenost simbol ovog grada. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile koncert će se održati na otvorenom ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača", a u slučaju kiše, koncert će biti prebačen u Kosaču.


Garić je istaknuo kako će na koncertu nastupiti četiri društva, a svako društvo delegirat će svoj dio programa.


Dopredsjednik HKD-a "Napredak" Miroslav Landeka izjavio je da ovim koncertom žele poslati poruku kako "naša različitost nije naše prokletstvo nego naše bogatstvo i svi se moramo truditi da tako i ostane". Izrazio je nadu u to da će Bosna i Hercegovina uspjeti kreirati društvo u kojem će biti mjesta za sve i da će mladi ljudi ostajati u BiH.


Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako je presretan da se ovaj koncert događa u trenutku kada su sve oči uprte u Mostar. Rekao je da se ovime šalje jedna fantastična poruka iz Mostara te da je nakon svih kulturnih zbivanja u posljednja dva mjeseca ovo šećer na kraju. Pozvao je sugrađane da dođu poslušati koncert i na taj način podrže ovaj festival kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!