Glas Hrvatske

11:56 / 19.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Još jedno javno posthumno priznanje Ivi Gregureviću

Ivo Gregurović

Ivo Gregurović

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Ivo Gregurević, najpoznatija javna osoba iz Bosanske Posavine, ovih je dana dobio još jedno posthumno priznanje. Naime, kino dvorana u Orašju Odlukom Općinskoga vijeća dobila je njegovo ime, pa se sada u Orašju nalazi Kulturni centar "Ivo Gregurević". 

Ovih dana taj se prostor u centru Orašja renovira po najmodernijoj tehnologiji a najveći dio sredstava za njegovu rekonstrukciju osiguran je zahvaljujući filmskom festivalu Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević".


Hrvatskoj javnosti Gregurevića ne treba posebno predstavljati, ali je vrlo zanimljiv bio njegov odnos prema rodnoj Bosanskoj Posavini, u koju je volio često doći i unatoč obimnom glumačkom angažmanu nije propustio gotovo niti jednu domaću feštu. Bio je predsjednik ovdašnje udruge Dani hrvatskoga filma, a ta je manifestacija danas postala neizostavni dio hrvatske  kulturne ponude uopće.


Tijekom donošenja odluke o imenovanju oraške kino dvorane Kulturnim centrom "Ivo Gregurević" vijećnici su naglasili kako se radi o osobi koja je od nastanka Orašja do danas najviše doprinijela pozitivnoj promociji kako Orašja tako i Bosanske Posavine u cijelosti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!