Glas Hrvatske

09:48 / 21.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Izložba slika “Progressus fundus” u Sarajevu

Plakat izložbe

Plakat izložbe

Foto: HKD Napredak / kolaž/ustupljena fotografija

Izložba slika pod nazivom “Progressus fundus” u organizaciji Središnje uprave HKD Napredak, a u povodu obilježavanja 120 godina od osnutka Hrvatskog kulturnog društva Napredak, bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu u 19 sati.

Na izložbi odabranih radova iz Napretkove zbirke umjetničkih djela bit će prikazana djela onih umjetnika koji su bili nositelji likovne misli vremena u kojem su djelovali i stvarali. Njihova umjetnička radoznalost, stvarateljska snaga i naglašeni subjektivitet presudno su djelovali za afirmaciju modernih i suvremenih kretanja u bosanskohercegovačkoj umjetnosti, ali i u širem jugoslavenskom kulturno-umjetničkom prostoru.


Izložba "Progressus fundus" je svojevrsni pogled unatrag, dragocjena prilika da se sagledaju raznolike, i nerijetko, suprotstavljene umjetničke težnje i preokupacije karakteristične za umjetnost prošlog stoljeća.


Izložba će za posjetitelje biti otvorena do petka 25. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!