Glas Hrvatske

13:25 / 15.11.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Izložba slika "Nogomet u suvremenoj umjetnosti"

Mladen Ivešić: "Stadion"

Mladen Ivešić: "Stadion"

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

U Sveučilišnoj galeriji u Sveučilišnom kampusu u Rodoču u petak, 11. studenog otvorena je izložba slika "Nogomet u suvremenoj umjetnosti". Izložba je okupila preko trideset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s više od pedeset djela na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa.

Nogomet u suvremenoj umjetnosti

Nogomet u suvremenoj umjetnosti

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

Autor izložbenog koncepta je povjesničar umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, a kustos izložbe je Vladimir Filipović.


Izložba je otvorena ususret nadolazećem Svjetskom prvenstvu u nogometu u Katru, a naslanja se na izložbu ”Nogomet u hrvatskom slikarstvu” (kustosi Marin Ivanović i Milan Bešlić) koja je postavljena 2018. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku.


Iz pregovora autora izložbe Marina Ivanovića:


”Veliki broj umjetnika na ovoj izložbi podrazumijeva i mnogo različitih formalnih pristupa temi nogometa, od realističnih do gotovo apstraktnih, od simboličkih do asocijativnih. Raspon motiva proteže se od prizora s utakmica i navijačke atmosfere s neizostavnim bakljama, zastavama i klupskim obilježjima (Tomislav Zovko, Trpimir Grgić), preko igrača kao pojedinca (Boris Ladan, Marin Topić) i nogometnog igrališta (Jasmin Kukavica, Mladen Ivešić, Matko Vekić), do motiva koji tangencionalno dodiruju temu (Dalibor Nikolić, Maja Rubinić). Od trideset jednog umjetnika čiji su radovi uključeni u odabir, samo su tri žene – Tisja Kljaković Braić, Marijana Pažin Ivešić i Maja Rubinić – što je bilo očekivano s obzirom na dominaciju muške populacije u općoj temi nogometa”.


Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2022. godine.


Radno vrijeme za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati.


Ulaz je besplatan.

Mladen Ivešić, Marijana Pažin Ivešić, Miroslav Landeka i Željko Koren

Mladen Ivešić, Marijana Pažin Ivešić, Miroslav Landeka i Željko Koren

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!