Glas Hrvatske

13:19 / 23.11.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Izložba narodnih nošnji BH regija i država u Podunavskom slivu

Izložba u Vitezu

Izložba u Vitezu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Podružnica HKD Napredak u Vitezu pripremila je stalnu postavke u svojoj etno galeriji - izložbu narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija i država u Podunavskom slivu.

Otvaranje stalne galerijsko-muzejske postave planirano je za Dan državnosti BiH, a prigodna Glazbeno-scenska revija narodnih nošnji bit će održana 24. studenog u sportskoj dvorani Srednje škole Vitez.


– Pored revije dvadesetak narodnih nošnji iz raznih krajeva BiH i država u okruženju koje će nositi manekeni iz HKD Napredak Vitez, Busovača i Odžak, te članovi BZK Preporod iz Viteza, KUD Sv. Anto Cim iz Mostara i Stari Hrast iz Novog Travnika te IFS Guča Gora, za ovu prigodu pripremljena je praizvedba originalne koreografije "Podunavska zavrzlama“ – kazao je za Fenu voditelj projekta Anto Zirdum.


Pojašnjava da je riječ o skladbi profesorice Gordane Mišković, te da se u njoj glazbeni obrazac karakterističnog i prilično reprezentativnog bh. kola zavrzlama kompilira s ritmovima valcera, mazurke, polke i drugih europskih trokoraka te je stvorila autentičnu “Podunavsku zavrzlamu”. Skladbu izvode članovi Napretkovog RITER ETNO orkestra.


– Dva vrsna koreografa Zoran Kupreškić iz Viteza i Ivan Križanović iz Busovače intenzivno rade na potpuno novoj koreografiji neviđenoj na našim prostorima u kojoj sudjeluje 60 izvođača. Novina ove koreografije je i u činjenici da će igrači odjenut različite nošnje. U fundusu HKD Napredak Vitez nalazi se 11 kompleta različitih nošnji, dok Busovača ima tri kompleta – kazao je Zirdum.


Svečano otvaranje galerije održati će se nakon programa, a za javnost galerija će biti otvorena od 25. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!