Glas Hrvatske

08:37 / 20.09.2021.

Autor: Miljenko Karačić

Izborna reforma u Bosni i Hercegovini

Burna politička jesen u BiH

Burna politička jesen u BiH

Foto: Armin Durgut/Denis Kapetanovic/Patrik Macek / PIXSELL

Američka administracija odredila je bivšeg izaslanika za zapadni Balkan Matthewa Palmera za nadziranje izborne reforme u Bosni i Hercegovini. Ona bi trebala biti završena do kraja ove godine - kako bi se izbori 2022. održali prema novom izbornom zakonu. Očekuje se da će omogućiti svakome narodu izbor legitimnih predstavnika.

Koplja u izbornoj reformi lome se oko izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda u federalnom parlamentu. Željko Komšić već je tri puta biran većinskim glasovima Bošnjaka u državno Predsjedništvo. Na to su uzaludno upozoravali hrvatski političari. Tek kad je novi visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno to rekao, postalo je jasno da je takva praksa neodrživa.


- Svjedočimo da i u bošnjačkoj politici sazrijeva jedno uvjerenje da je važnije za BH spašavati BiH, čuvati BiH nego spašavati vojnik Ryana, pardon Komšića - rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.


Izborna reforma dio je Sporazuma o Mostaru koji je donio izbore gradu na Neretvi nakon 12 godina i Mostar je počeo funkcionirati.

- Mostar je primjer razumijevanja i postizanja dogovora između različitih zajednica i svatko može biti primjer cijeloj Bosni i Hercegovini - ističe Ekaterina Dorodnova, zamjenica voditelja Misije EU-a u BiH.


Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, ističe da bi mu bilo žao da pozitivna atmosferu i sve što su uspjeli u zadnjih 7-8 mjeseci od izbora u Mostaru dođe u pitanje zbog nezavršena čitavog procesa.


Predsjednik Hrvatskog narodnog saveza BiH Dragan Čović najavio je završne razgovore o izbornoj reformi s međunarodnim dužnosnicima koji su i svjedoci Sporazuma o Mostaru već do kraja rujna.


- Modeli izbornog zakonodavstva i Predsjedništva i Doma naroda, ono što je krucijalno u smislu legitimnog predstavljanja, ali i provede i Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda su na stolu - kazao je.


Veliku ulogu u traženju reformskog puta i prava Hrvata u BiH odigrala je svakako i Republika Hrvatska.


- Želimo da se poštuje jednakopravnost svih konstitutivnih naroda. To je stav RH, koju izražava Vlada RH, Predsjednik RH, i onda naravno da to čini i hrvatska diplomacija u svakodnevnim kontaktima - naglašava Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru. 


Nakon svih blokada nakon nametnute odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, BiH je opet pred burnom političkom jeseni i povećanim zanimanjem međunarodne zajednice.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!