Glas Hrvatske

09:40 / 30.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

"Ivanova igra" oduševila Posavljake

Ivan Gudelj na promociji filma u Odžaku

Ivan Gudelj na promociji filma u Odžaku

Foto: Matej Iljazović / ustupljena fotografija

U Centru za kulturu u Odžaku prošloga vikenda održana je svojevrsna posavska premijera filma "Ivanova igra". Ovaj dokumentarni film djelo je posvećeno nekadašnjem nogometašu i jednom od najboljih mladih igrača Europe, Ivanu Gudelju. 

Premijeru filma organizirao je odžački radoholičar i ljubitelj kulture profesor Ivo Jelušić, a cijeli događaj djelo je udruženih organizacijskih snaga Ministarstva za znanost i kulturu Županije Posavske, općine Odžak, tamošnjeg Centra za kulturu i navijačke skupine Torcida.


Prema riječima predsjednika Organizacijskoga odbora prof. Jelušića teško je govoriti o Ivanu Gudelju, jer čovjek misli da puno zna, a tek kad ga upozna shvati da je letvica koju je postavio uvijek niska.


- Ono što Ivan Gudelj danas pokazuje  i ono u što nas upućuje je da ustrajemo u onome što je i teško i mučno. Ovdje smo otkrili još jednu njegovu veličinu. Naime, jučer je posjetio odgojno-popravni centar u Orašju i primjerom svjedočio kako se teški trenuci, iako mučni, ipak mogu prevladati - kazao je profesor Jelušić, ne krijući zadovoljstvo prepunom dvoranom odžačkog Centra za kulturu.


Ministrica znanosti i kulture Županije Posavske Ana Andrić kazala je kako je Ivanova igra zapravo životna priča bez uljepšavanja, baš onako kako je bilo.


- Sve je stalo u te dvije riječi, koje su nam kazale cijeli tijek priče. Puno smo toga čuli, vidjeli, a uvjerena sam i upamtili te ponijeli kao životnu pouku. Netko će u sjećanje ponijeti priču o nogometu, netko priču o Ivanu Gudelju, a neki će u srce i sjećanje upisati još jedan odgledani dokumentarni film, a svaki dokumentarni film se zasniva na činjenicama. Naša činjenica je Ivan Gudelj - izjavila je ovom prigodom, između ostaloga, ministrica Andrić.


Biranim riječima skup je pozdravio i bivši nogometaš posavskih korijena legendarni Nikola Nikić, koji Gudelja poznaje više od 40 godina.


- Jedan protiv drugoga igrali smo 5-6 puta. No, za jednoga čovjeka, za jednu ljudsku gromadu kakva je Ivan nema nepremostivih prepreka, ali ona koja se njemu dogodila u najboljim životnim godinama je događaj koji se događa jednom u sto godina. No, on je uspio dići glavu i krenuti dalje i na tomu mu i kao čovjeku i kao sportašu skidam kapu - rekao je legendarni Nikić.


Ivan Gudelj na kraju je zahvalio na toplom prijemu u srcu Bosanske Posavine i izrazio zadovoljstvo prijemom:


- Poslije ovakvih skupova i emocija čovjek jednostavno bude ispunjen s puno novih prijatelja, a to mu daje snagu i energiju da ustraje u trenucima životnih teškoća. I kad vidim ovako punu dvoranu u Odžaku onda se moram svima zahvaliti za potporu koju mi dajete - istaknuo je vidno ganut Ivan Gudelj, nogometaš koji je zbog hepatitisa B morao napustiti nogometnu karijeru u trenucima kada je bio jedan od najtraženijih nogometnih igrača u Europi. Već je tada bio proglašen za najboljeg mladog igrača Europe i uvršten u idealnu momčad Svjetskog nogometnog prvenstva u Španjolskoj. Obnašao je niz visokih profesionalnih dužnosti u Hrvatskom nogometnom savezu najčešće kao izbornik mlađih reprezentativnih selekcija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!