Glas Hrvatske

12:52 / 25.07.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Hrvatski filmovi na 28. Sarajevo Film Festivalu

Logo

Logo

Foto: HAVC / ustupljena fotografija

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se prikazati 51 film, od kojih je deset iz Hrvatske. Festival se ove godine odvija od 12. do 19. kolovoza. 

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se prikazati 51 film. U četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 20 filmova će zabilježiti svjetsku, osam međunarodnu, jedan europsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.


Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.


Ove godine selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 751 film: 160 dugometražnih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih i 140 studentskih.


U natjecateljskom programu igranog filma prikazuje se osam naslova, od kojih su dva hrvatska. Jedan od njih je film Sigurno mjesto Jurja Lerotića koji će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu u Locarnu početkom kolovoza. Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.


Svjetsku premijeru u istom natjecateljskom programu imat će debitantsko ostvarenje redatelja Dominika Menceja, Jahači, koje nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, Bosna i Hercegovine (hrvatski koproducent je kuća Antitalent).


U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku premijeru imat će kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Silvestra Kolbase, Tvornica filmova. Međunarodnu premijeru u istom programu imat će, također kratkometražni, film Babajanja autora Ante Zlatko Stolice i producenata Tibora Kesera i Vanje Jambrović (Restart).


U natjecanju dokumentarnog filma prikazuje se i dugometražni rad Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, Veće od traume. Film je producirala Mirta Puhlovski za Metar60. Svoju će BiH premijeru na Sarajevo Film Festivalu u istom programu imati i Muzej revolucije Srđana Keče, koji ga je i producirao za Uzrok, uz Vanju Jambrović (Restart), u suradnji s koproducentima Lukásom Kokesom (češki Nutprodukce), Hrvatskom radiotelevizijom i Al Jazeera Documentary Channelom (Katar).


Svjetsku premijeru u natjecanju dokumentarnog filma imat će hrvatsko-mađarska koprodukcija Gosti fortune mađarskog redatelja Mátyása Kálmána. Hrvatski koproducent je Bojan Kanjera (Peglanje snova).


Jedan će hrvatski film imati svjetsku premijeru u natjecanju kratkometražnog filma. Riječ je o Baniji Nebojše Slijepčevića koja nastaje pod okriljem UO Paradoks. Osim Srca Sarajeva, najbolji naslov ovog natjecanja bit će kandidat za nominaciju za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma.


U sklopu natjecateljskog programa posvećenom studentskim filmovima prikazuje se 11 naslova, od kojih su dva hrvatska: Moj Nikola Martine Marasović te Nije zima za komarce Josipa Lukića i Klare Šovagović (ADU). Oba filma će u spomenutom programu imati svoje svjetske premijere. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!