Glas Hrvatske

08:38 / 18.03.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Hrvatska pomaže očuvanju endemske vrste riba u Hercegovini

Ilustracija

Ilustracija

Foto: RTV HB / snimka zaslona

Europska komisija odobrila je financiranje projekta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH “Unaprijediti život rijeke” kroz Life mehanizam za prirodu i biološku raznolikost. Glavni cilj projekta je očuvanje endema mekousne pastrve kroz obnovu njezinih staništa i populacija u rijekama Jadro i Vrljika u Hrvatskoj te Trebižat u Hercegovini.

Jedna od aktivnosti bit će i osiguranje povezanosti riječnih ekosustava kroz uklanjanje umjetnih barijera ili osiguravanje prolaza ribljim vrstama, kao i međudržavna razmjena znanja, kako bi se u slivu Neretve stvorili dodatni kapaciteti za očuvanje endemske ribe. faune, prvenstveno mekousne pastrve koja živi na vrlo ograničenom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Projekt će trajati 60 mjeseci, a ukupna vrijednost je 4.683.000 eura.


Državni tajnik Mario Šiljeg istaknuo je kako je ovaj projekt početak širenja djelovanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske na druge segmente zaštite okoliša i prirode u Hercegovini, a nakon što su Hrvatske vode prisutne u Ljubuškom te drugi gradovi i općine već nekoliko godina, gdje sufinanciraju projekte vodoopskrbe i odvodnje, odnosno izgradnje kanalizacijske mreže.


(RTV Herceg Bosne)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!