Glas Hrvatske

15:15 / 01.01.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Hrvati su se vratili u svoje Boće

Povratnici u Boće

Povratnici u Boće

Foto: snimka zaslona / HRT

Brojna hrvatska mjesta u Bosanskoj Posavini potpuno su sravnjena sa zemljom tijekom Domovinskoga rata. Iako im nitko nije davao gotovo nikakve šanse, Hrvati su uspjeli obraniti svoja uništena ognjišta. Narod je raseljen diljem Europe, a prostor je opstao zahvaljujući upravo njihovu radu u inozemstvu. Vlastitim novcem obnovili su kuće, izgrađena je potrebna infrastruktura. Ipak, kuće zjape prazne pa onima koji su branili to područje ovakvo stanje nije prihvatljivo.


Nepuna tri kilometra zračne linije dijeli malo hrvatsko selo Boderište od Republike Hrvatske. U onim teškim ratnim vremenima mještanima tog i okolnih sela trebalo je 36 sati da bi prevalili tisuću i petsto kilometara kako bi mogli doći do rodbine u Slavoniji, do koje se prije rata odavde dolazilo automobilom za 15 minuta. Svakodnevno izloženi silnim neprijateljskim napadima u potpunom okruženju uspjeli su odoljeti mnogo jačem neprijatelju i opstati.


- Ovo mjesto nosi naziv "mali Vukovar". Zašto? Iz razloga što je intenzitet napada i topničkih nasrtaja ovo mjesto uništio do te mjere da nije bio ostao kamen na kamenu. Danas, 30 godina nakon svega mjesto je u potpunosti obnovljeno, stanovništvo se vratilo onoliko koliko je moglo i Boderište unatoč velikoj žrtvi i dalje živi - kaže magistar povijesti Stjepan Marčetić. 


Kao što je bilo i prije rata, tako i poslije ovaj prostor opstaje zahvaljujući radu u inozemstvu, migracijama koje su ljude odvele na Zapad. Otišli su kako bi se jednog dana vratili i upravo su to pokazali posljednjih dvadesetak godina. Tako na svoju inicijativu i vlastitim sredstvima grade kuće. U njih je, iako su gotovo cijele godine prazne, utrošeno na stotine tisuća eura, a novac je uložen i u infrastrukturu. Onima koji su branili ovo područje, takvo stanje nije prihvatljivo.


- Obnova je urađena, završena. Jedino je po meni, ono što ja osjećam, sve manje ljudi. Mi sad imamo više stambenih objekata nego ljudi. Imamo 240 objekata a stalno nastanjenih 170 osoba - kaže bivši branitelj Boderišta Ivo Marković


- Moramo povući crtu. Ona su vremena iza nas. Što je bilo bilo je. Sada su druga vremena i mi smo mnogo stariji i ozbiljniji. Jedini je problem što se puno svijeta razišlo - dodaje bivši branitelj Ilija Marić Tuzlak.


No u posljednje vrijeme polako, ali sigurno sve se više ljudi vraća u župu Svetog Antuna Padovanskog u Boće u čijem sastavu je i Boderište, a među njima su i mještanke tog sela. 


- Ne može bi ti ljepše. To je naš rodni kraj i znate kako je u rodnom kraju i sa svojim ljudima. To je nešto što je najljepše na svijetu - kaže povratnica Manda Tunjić.


U sjedištu župe u selu Boće, povratnika je još više. Osnovali su udrugu umirovljenika "Solidarnost" i organiziraju različite aktivnosti. Prema riječima predsjednika trenutačno ih je sedamdesetak, a vratili su se iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Švicarske.


- Godine 1982. sam otišao u Bern i tamo sam živio sve do prije četiri godine. Sada sam u mirovini i ovdje se osjećam jako dobro - govori Petar Radošević


Mještani kažu da lijepo žive. Cijeli kraj je voćarski, a svi imaju privatne parcele pa si i sami proizvode dio hrane za život.


Župnik ističe kako danas u cijeloj župi živi oko 400 stanovnika. Mahom su to stariji ljudi.


- Imamo nešto školske djece, tridesetak. To nije veliki broj ali ja njih okupljam. Uglavnom su ministranti, čitači i redovno dolaze na vjeronauk i svete mise - govori velečasni Filip Maršić. 


Odzivom župljana i dolaskom na misu župnik je zadovoljan jer od njih 400 u župnu crkvu u Boću i filijalne u Boderištu i Dubravicama Donjim svake nedjelje dođe oko 350, a u župi živi i pedesetak bolesnih pa je odziv gotovo 100 posto. Svjestan potrebe župnik je počeo i gradnju pastoralnog centra, a po svemu sudeći on će uskoro biti i useljiv.


Boće ima vezu s Hrvatskim Zagorjem. Naime, prvi župnik te župe je poznati hrvatski svećenik i književnik Izidor Poljak. Župljani su poštujući njegovu žrtvu i rad, ali i i činjenicu da je inicijator izgradnje crkve i osnivanja župe u spomen podigli skulpturu, djelo poznatog kipara Petra Kneževića.


I tako iz dana u dan, iz nedjelje u nedjelju, mjeseca u mjesec i iz godine u godinu živi mala hrvatska zajednica u župi Boće kao svojevrsni primjer da ljubav prema rodnom kraju može pobijediti sve nedaće, pa čak i onda kada vam malo tko daje šansu da ćete preživjeti. Važno je da, kako reče njihov nekadašnji župnik i književnik Izidor Polja "kuda koracate hoćete bacati zlatne snopove svjetlosti".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!