Glas Hrvatske

10:25 / 05.06.2021.

Autor: HRT

HNS BiH usvojio rezoluciju kojom poziva na izmjene Izbornog zakona

Zasjedanje u Mostaru

Zasjedanje u Mostaru

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Hrvatski narodni sabor BiH usvojio je na zasjedanju u Mostaru rezoluciju kojom se poziva na izmjene Izbornog zakona kako bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka te ubrzao put zemlje prema EU i NATO savezu. Ali, upozoreno je da bi nastavak preglasavanja Hrvata vodio dezintegraciji države.

- Usklađivanje izbornog zakonodavstava s načelom da jedan konstitutivni narod ne smije birati predstavnike drugom konstitutivnom narodu, moglo bi biti snažan poticaj jačanju međusobnog povjerenja i suradnje na izgradnji stabilne, funkcionalne i prosperitetne države, stoji u usvojenoj rezoluciji na Saboru HNS-a kojemu je nazočilo više od 450 izabranih dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata.


- Hrvatski narodni sabor čvrsto se zalaže za što bržu provedbu svih nužnih reformi na euroatlantskom putu, uključujući ispunjavanje uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) kao jednog od preduvjeta suvereniteta BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne i prosperitetne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i uvesti ju u punopravno članstvo EU, navodi se u dokumentu.


U rezoluciji HNS-a BiH upozoreno je kako bi nastavak prakse preglasavanja Hrvata s ponovnim nametanjem Željka Komšića bošnjačkim glasovima na mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva te izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda za posljedicu imalo destabilizaciju i vodilo dezintegraciji države.

- Luksuz se baviti sam sobom. Podjele među Hrvatima u BiH su danas izražen luksuz. Mi jednostavno trebamo zbiti redove da zajedništvo bude primarna zadaća svih nas osobito u ovoj godini kad moramo promijeniti ne samo Izborni zakon nego i Ustav BiH i trajno osigurati, to je minimum samo konstitutivnost Hrvata i jednakopravnost s druga dva naroda - poručio je predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović. Dodao je kako očekuje postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona te je nazvao Bošnjake braćom.


- Među brojnim prioritetima s koljima je BiH suočena je izmjena Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme utemeljene na sprječavanju svih oblika nejednakosti i diskriminacije. U tom smislu izmjena Izbornog zakona treba se smatrati ulaganjem u političku funkcionalnost i punu stabilnost BiH. I ovom prilikom želim istaknuti kako RH podupire stabilnu i cjelovitu BiH - kazao je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.


Sabor HNS-a BiH održava se u jeku razgovora vodećih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka, čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića koji su nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu ocijenili da je došlo do približavanja stajališta između dviju stranaka. Hrvatski politički predstavnici očekuju da se izbornom reformom prestane s preglasavanjem Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka, dok pak bošnjački dužnosnici smatraju kako ovaj narod treba imati veći udjel u vlasti.


Uz to presudama Međunarodnog suda za ljudska prava od BiH se traži da se na najviše funkcije u državi omogući izbor pripadnika manjina što sada nije moguće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!