Glas Hrvatske

15:32 / 22.11.2021.

Autor: Tomislav Šikić

HAZU u BiH poziva na prestanak preglasavanja Hrvata i izmjenu Izbornog zakona

HAZU BiH

HAZU BiH

Foto: HAZU BiH / snimka zaslona

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH pozvala je da se izmjenama Izbornoga zakona prestane s preglasavanjem Hrvata i spriječi dominacija brojnijih naroda, a zemlja preustroji po uzoru na Švicarsku i Belgiju.

Nakon sjednice vodstvo HAZU-a u BiH u Mostaru upozorilo je da su Hrvati obespravljeni, da ih se preglasava, ponižava te da su im uskraćena elementarna demokratska prava, pa drugi biraju čak i njihova člana Predsjedništva.


"Vrijeme je da se ove igre oko Izbornog zakona završe i da se okrene pripremama za ulazak u euroatlantske integracije i dogovori usmjere gorućim pitanjima razvoja. U Europi ima zemalja koje veoma uspješno žive s razlikama Belgija, Švicarska, Cipar, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge", naveli su iz HAZU u BiH.


Nametanje članova Predsjedništva BiH te pokušaj da se Hrvati preglasaju i prigodom izbora izaslanika u gornji, nacionalni koncipirani Dom naroda, vodstvo HAZU u BiH nazvalo je "bezakonjem i nepravdom" koja nije samo političko pitanje, nego je i etičko.


U tri navrata glasovima Bošnjaka izabran je hrvatski član Predsjedništva BiH.


Vodstvo HAZU-a u BiH upozorilo je kako se kroz stvaranje tzv. građanske BiH nastoji legalizirati "pravo brojnijeg naroda da uspostavi punu dominaciju, Hrvate posve podčini i preglasavanjem im nameće svoju volju, te oduzme postojeće mehanizme zaštite". U ovoj najvišoj hrvatskoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj ustanovi u BiH smatraju kako Hrvati moraju imati jednaka prava kao i Bošnjaci te Srbi.


"Hrvati se obespravljuju, ponižavaju, lišavaju prava jer su bez utjecaja i u Republici Srpskoj i u bošnjačkom entitetu koji se zove Federacija. I Hrvati žele parlament i vladu po istoj formuli koju imaju Srbi i Bošnjaci", poručili su iz HAZU-a u BiH.


Izrazili su očekivanje da će se do kraja godine postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona.


Prošloga tjedna trebali su biti nastavljeni razgovori o izbornoj reformi uz posredovanje SAD-a i EU-a, no odgođeni su za kraj studenog.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!