Glas Hrvatske

16:20 / 18.08.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Grlić Radman očekuje od Schmidta da ispravi pogreške na štetu Hrvata u BiH

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak kako očekuje od visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ispravi "pogreške" njegovih prethodnika koji su ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima.

- Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica EU podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH - rekao je Grlić Radman u Vitezu gdje sudjeluje na Klauzuri vladajuće hrvatske stranke u BiH HDZ-a.


Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti trima konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, a izmijenjena je intervencijama u izborni zakon i ustave entiteta 2000. i 2002. godine.


- To zapravo nije promjena nego ispravljanje pogreški koje su učinili prethodnici visokog predstavnika. Nadamo se da bi one (reforme) trebale ići u korist BiH kao cjeline. Svi dobivaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu - istaknuo je.


Schmidt je krajem srpnja nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona i da rok od šest tjedana hrvatskim i bošnjačkim strankama za dogovor oko izbornih prijepora i načina funkcioniranja institucija Federacije BiH.


Prema prijedlogu reformi koje je pripremio Schmidtov ured i koji je procurio u javnost, predviđeno je otklanjanje blokade institucija Federacije BiH kroz izmjene entitetskog ustava i reforme izbornog zakonodavstva te sprječavanje preglasavanja manje brojnih naroda u pojedinim dijelovima tog entiteta.


To se ponajprije odnosi na Hrvate kojima su Bošnjaci u više navrata nametali člana kolektivnog predsjedništva države i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!