Glas Hrvatske

10:53 / 07.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Glazbena čarolija trija Senso

Napretkov Trio Senso

Napretkov Trio Senso

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U sklopu manifestacije “Napretkov tjedan kulture 2022.” u srijedu 6. travnja u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru održan je koncert klasične glazbe Napretkova trija “Senso”.

Trio Senso čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, a na koncertu umjesto prof. Marković-Miličević nastupila je prof. Elina Gvozdić, violončelo.

Koncert Napretkova Trija Senso

Koncert Napretkova Trija Senso

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati u vrhunskim djelima baroka, romantizma, neoklasicizma i moderne, među kojima; F. Handel – arija “Ombra mai fu” iz opere “Xerxes”, Hatze – ”Serenada”, Rahmanjinov – “Vocalise“ op.3, di Capua – solo pjesma “O sole mio”, Bizet – arija “Habanera” iz opere “Carmen”, Saint – Saens – “Allergro appassionato” i Kabiljo – “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta“.


Prisutnima se prigodnim riječima obratio Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora "Napretkovog tjedna kulture“ i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar koji je izrazio zadovoljstvo održavanjem ovogodišnje manifestacije uživo – pred publikom.


Miroslav Landeka

Miroslav Landeka

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

- Prošle smo godine unatoč pandemiji uspjeli organizirati ‘Napretkov tjedan kulture’. Manifestacije je održana bez publike i ispred kamera, a prijenos je bio online - podsjetio je Landeka.


Zadovoljstvo održavanja uživo Napretkove kulturne manifestacije izrazila je i Monija Jarak Mikulić, dopredsjednica Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture, koja je se obratila publici uime trija Senso.


- Prvi put u svojoj karijeri sam osjetila kako je to izvesti cjelovečernji koncert bez publike, i uvidjela sam da u sve one sate, dane i mjesece vježbanja pjevačke tehnike ako nije utkana ona energija koja dolazi od vas onda naša izvedba, naša skladba jednostavno nije potpuna - poručila je Jarak Mikulić.

Elina Gvozdić, Monija Jarak Mikulić i Marijana Pavlović

Elina Gvozdić, Monija Jarak Mikulić i Marijana Pavlović

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

- Umjetnička djela koje je stvorilo društvo proizvod su kulture koja prevladava u toj zajednici, pa se stoga može vidjeti da su umjetnost i kultura definitivno povezane. Stoga smatram da Napredak svojim djelovanjem, ostvarujući ove bogate projekte širi kulturu, oplemenjuje i obogaćuje zajednicu u kojoj djeluje - poručila je Jarak Mikulić.


Trio Senso izveo je i sakralnu skladbu "Panis angelicus“ od Cezara Franca, u čast njihova dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, pokojnog Darke Nikolića, nekadašnjeg direktora Simfonijskog orkestra iz Mostara.


Napretkov tjedan kulture, manifestacija koju veće treću godinu za redom organizira Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak – Glavna podružnice Mostar, ove godine održava se od 5. do 8. travnja.


U četvrtak, 7. travnja, na programu manifestacije otvaranje je izložbe fotografija pod nazivom “Kroz objektiv” autora Dragana Tomića koja će biti upriličena u Galeriji Rondo.


Napretkov tjedan kulture završava u petak, 8. travnja, promocijom monografije “Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini” autora Manuela Martinovića. Promocija će biti upriličena u Galeriji kraljice Katarine Kosače.


Svi događaji navedene manifestacije počinju u 19 sati i ulaz je slobodan.


(HKD Napredak Glavna podružnica Mostar)

Miroslav Landeka s članicama Trija Senso

Miroslav Landeka s članicama Trija Senso

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!