Glas Hrvatske

11:25 / 20.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Osude uvreda upućenih prijedorskim Hrvatima

Razrušene kuće prijedorskih Hrvata

Razrušene kuće prijedorskih Hrvata

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg, pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom.


Građani grada Prijedora otvorenim pismom obratili su se gradonačelniku Slobodanu Javoru te rukovodstvu Skupštine grada i gradskim vijećnicima s inicijativom za smjenu s dužnosti zamjenika gradonačelnika Žarka Kovačevića. Kovačević je na sami dan najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa na svom facebook profilu javno vrijeđao osjećaje rimokatolika, napisavši između ostaloga, „ Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtava pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Tko ne zna da je BiH i danas za njih terra misonaris, taj ništa ne zna.” Od ove izjave ogradio se gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, a izjava je izazvala brojne reakcije.


Konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić je istaknuo kako su ovom Kovačevićevom izjavom uznemireni Hrvati katolici u Prijedoru. Konzul RH je razgovarao s predstavnicima Hrvata u Prijedoru i oni su tom prigodom izrazili svoju bojazan i neizvjesnost u vezi svoga sadašnjega i budućeg života na tom području.


- Još su svježa sjećanja na strahote rata i njegove stravične posljedice na život Hrvata prijedorskoga kraja. Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg, pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom. Stoga takve grube, netolerantne i uvredljive riječi i izjave treba oštro osuditi i u začetku spriječiti, a kreatore takvog negativnog ozračja pozvati na odgovornost, kazao je konzul Piličić ističući kako je hvalevrijedna i poticajna brza i promptna reakcija gradonačelnika Prijedora, koji se jasno ogradio od neprihvatljivih riječi. On je u svojoj Uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima iznio potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela. Na tim vrijednostima, istaknuo je, da će on kao gradonačelnik graditi prosperitet i budućnost grada Prijedora i svih njegovih građana.


Izjavu dogradonačelnika Prijedora za HINU je komentirao i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Josip Jerković kazavši kako takve izjave potiču netrpeljivost i strah kod Hrvata kao s početka 90-tih godina prošloga stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!