Glas Hrvatske

08:20 / 21.10.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Digitalna akademija za širokobriješke osnovnoškolce

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alena Darmel / Pexels

Neprofitna organizacija Vitko Foundation, koju je pokrenuo lokalni poduzetnik, lani je donijela u selo Duboko Mokro u Širokom Brijegu besplatnu školu engleskog jezika koju je pohađalo gotovo 50 polaznika. U to selo sada stiže i besplatna Digitalna akademija: djeca će programirati robote, kreirati računalne igrice, raditi web dizajn stranica, učiti o digitalnom marketingu i stvarati svoju školu budućnosti.

Vitkova Digitalna akademija namijenjena je učenicima od 1. do 9. razreda osnovne škole. U svijetu u kojem se tehnologija mijenja i napreduje iz dana u dan što kod čovjeka zahtjeva konstantnu prilagodbu, o njoj je potrebno učiti od malih nogu.


Upravo zato, a s ciljem razvoja digitalnih kompetencija budućnosti, organizacija Vitko Foundation je za one najmlađe pripremila i prilagodila program Digitalne akademije kroz 4 razine koje mogu pohađati sva djeca, bez obzira na predznanje.


Polaznici Vitkove Digitalne akademije u Dubokom Mokrom imat će priliku od malih nogu ući u svijet najviših tehnologija na njima prilagođen način te postati programeri, kreatori digitalnih slikovnica, videoigara, izumitelji vlastitih robota ili pak dizajneri web stranica i mali marketing stručnjaci.


Na svakom je stupnju sadržaj organiziran u projekte kojima se postižu obrazovni ishodi definirani kroz cjeline: Vizualno programiranje, Robotika, Programiranje senzora mikrokontrolera, Rad na arduino platformi i rad u programskim jezicima prilagođenim dobi osnovnoškolaca poslije čega ide Web dizajn, HTML, CSS, Javascript i rad u drugim programskim jezicima.


Glavni fokus Vitkove Digitalne akademije nije tek učenje digitalnih tehnologija, već razvoj dječje kreativnosti, znatiželje i kritičkog mišljenja te dolazak do rješenja problema uz eksperimentiranje, što su vještine potrebne za uspješan život i djelovanje u 21. stoljeću.


Vitko Foundation organizacija je koja nastoji dokazati da se s malo dobre volje i puno kreativnosti – a bez izdašnih financija – može napraviti bolja i prosperitetnija sredina u materijalnom, mentalnom i duhovnom smislu. Trenutno djeluju samo na području MZ Mokro, gdje su nabavili računala u učionici područne škole, a najavili su i buduće projekte.


(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!