Glas Hrvatske

16:00 / 30.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

"Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu

"Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu

"Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu

Foto: snimka zaslona / pogled.ba

Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu održavat će se od 1. do 10. srpnja kada će se održati središnja proslava.

Ovogodišnji program obilovat će različitim kulturnim, umjetničkim i glazbenim događajima, a "Dani sv. Nikole Tavelića" počinju tradicionalno duhovnim dijelom, nakon čega će uslijediti otvaranje samostalne izložbe akademskog slikara Ivice Gabrića.


Program se nastavlja brojnim drugim sadržajima poput prikazivanja filma Dominika Sedlara "Razgovor", zatim koncerta skupine "Čuvarice", te komedije polaznika Škole mjuzikla i glume iz Tomislavgrada "Moje duvanjsko korona vjenčanje".


Simpozij u povodu 20. obljetnice Franjevačkog muzeja te 5. obljetnice otvaranja Franjevačke knjižnice za javnost previđen je 5. srpnja, a dan kasnije održavanje promocije "Zbornika 50 godina Naših ognjišta 1971.-2021".


Pored toga, na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu najavljen je bogat program u susret 1100 obljetnice Hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Kao gosti nastupit će Sandra Bagarić i Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića te razne folklorne skupine, a Nives Ivanković čitat će prikladne tekstove.


U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu 8. srpnja se obilježava i Dan općine u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike. 


Događaj će započeti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, a nastavit će se Devetom revijom tradicijske odjeće i izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.


Manifestacija završava središnjim misnim slavljem u nedjelju, 10. srpnja koje će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, a bogati kulturni program koncertom Jasne Zlokić ispred spomen bazilike.


(FENA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!