Glas Hrvatske

15:27 / 01.06.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Dani sjećanja u Posavskoj Mahali

Dani sjećanja u Posavskoj Mahali

Dani sjećanja u Posavskoj Mahali

Foto: Anto Pranjkić / HRT

U Posavskoj Mahali održan je središnji dio Dana sjećanja na stradalnike Drugoga svjetskog rata i poraća u odžačkom kraju. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomeničkom kompleksu za 3411 poginulih, ubijenih i nestalih iz tog dijela Bosanske Posavine. 

Dane sjećanja organizirali su Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Odžak, rimokatolička župa doborskog dekanata te mjesna zajednica Posavska Mahala. Središnjem događaju prisustvovali su brojni vjernici, gosti i hrvatski dužnosnici na različitim razinama bosanskohercegovačke vlasti.


- Bojim se da i 77 godina nakon strahovitih zločina koji su načinjeni u ovom kraju još uvijek ima onih koji razmišljaju na sličan način. Zbog toga mi je drago da je svoje promišljanje o vrijednostima života i smrti danas izrekao i pater Ike, a nama jedan poticaj da na mlade prenesemo jednu bitnu stvar. Koliko je bitno biti svoj, ponosan, biti uspravan bez obzira kakva pitanja netko može nemetnuti i da se tomu ne smijemo predati - istaknuo je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. 


Procjenjuje se da je za vrijeme i neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata u Bosanskoj Posavini stradalo više od 10 tisuća Hrvata, koji su svoj život završili u Bleiburgu i na brojnim drugim stratištima diljem Bosanske Posavine, poput Garevca, Nujića njive, Orašja, Zovika, Bijele, Vukšića itd.  - Nama je veliko zadovoljstvo da možemo ispuniti svoju obvezu i prema ovom prostoru i ljudima koji su dali svoje živote na jedan način da zato nitko nije dogovarao te dati doprinos ovim Danima sjećanja - rekao je premijer Županije posavske Đuro Topić


Odžački kraj ipak je stradao najviše. Brojni unuci nisu mogli upoznati svoje djedove, a djeca neposredno nakon tih događaja nisu smjela ni pitati gdje im je otac, stric, ujak, djed...


- Njihov jedini grijeh je bio što su branili svoj rodni kraj i ne želimo da se ikada ponovi da i jedna majka ponovno plače za svojim sinovima, da supruge, čuli ste da je preko 2000 udovica ostalo na ovom području i mi im želimo odati dužno poštovanje i svake godine ih se sjetiti ovdje. Mislim da je to najmanje što mi koji smo živi na njihovim žrtvama možemo uraditi - istaknula je načelnica Općine Odžak Nada Ćulap


Nakon tih događaja u Drugom svjetskom ratu Odžak nije imao sreću ni početkom 90-ih. Ljudi su morali napustiti svoj rodni kraj, ali su se potkraj rata vratili.


- Prema zadnjem popisu stanovništva mi smo imali 21 tisuću stanovnika. Međutim, to nije stvarno stanje, jer nas ovdje ima nešto manje. S obzirom da vrlo veliki broj naših mještana radi vani i isto tako pošto smo granično područje puno je naših stanovnika u RH i oni dolaze na godišnje odmore i vikende. Tako da se za Veliku Gospu Odžak može usporediti sa turističkim mjestima na moru - kaže Ćulap, dodajući: - Zanimljivo je vidjeti kako se mladi zauzimaju za ljepši i bolji grad. Možda je cijelom ovom području potrebna veća politička potpora s viših razina vlasti. Lokalna vlast čini koliko može. Od 1996. godine kada smo se vratili Odžak su zvali kabrio-općina. Ni jedan krov nije bio čitav na području cijele općine. Bila je razrušena. Izgledala je kao Vukovar. Evo, s godinama smo pokrenuli neke stvari. Naravno, nikada nismo zadovoljni. Mislimo da se ipak može još više i još bolje. Dobili smo i novi zamah otvaranjem graničnog prijelaza i mosta na rijeci Savi.


Žrtva i krv kojom je hrvatski narod natopio svoju plodnu posavsku ravnicu vape za opstankom i ostankom. Volja postoji. Potrebno je više potpore i konkretnih projekata kako bi podvučjačkim i odžačkim krajem i dalje odjekivala posavska izvorna glazba te se, među ostalim, i tako čuvao hrvatski identitet. Osnovni uvjet je tu, jer ne kaže pjesma uzalud da "tko na tvrdoj stini svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!