Glas Hrvatske

06:53 / 13.08.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje u Bosanskom Grahovu

Spomen ploča hrvatskim braniteljima u B. Grahovu

Spomen ploča hrvatskim braniteljima u B. Grahovu

Foto: snimka zaslona / ika.hkm.hr

U Bosanskom Grahovu danas će se obilježiti Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Ta se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 21 poginulog branitelja 141. brigade i 7. gardijske brigade HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bosanskoga Grahova.

Komemoraciju organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne Bosansko Grahovo te Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić" Bosansko Grahovo. Širi povod ovom sada već tradicionalnom molitvenom okupljanju je sjećanje i molitva za poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske "Ljeto 95" i "Oluja" na području Dinare, Livanjskog polja i Bosanskog Grahova.


Na komemoraciji će nazočiti rodbina, prijatelji i suborci poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Varaždina organizirani u udruge roditelja poginulih branitelja i veterana spomenutih brigada, kao i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO Hercegbosanske županije.


Od 2013. godine ovaj se datum i komemoracija nalaze u službenom kalendaru važnih događaja Ministarstva obrane BiH s čijom dozvolom na komemoraciju dolaze pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Program:

- 11.00 - sveta Misa zadušnica koja će se održati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju.  

- 12.00 - polaganje vijenaca i molitva opijela kod središnjeg Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Bosanskom Grahovu

- 12.40 – blagoslov Spomen obilježja u Koritima poginulim pripadnicima 81. GB "Kumovi" iz Virovitice

- 13.15 – povratak u Obljaj i obilazak zajedničkog Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na području općine Bosansko Grahovo u Domovinskom ratu i stradalim Hrvatima u II. svjetskom ratu (koji je još u izgradnji)

- 13.30 – prigodni domjenak u dvorištu crkve

Don (Đorđo) Juraj Gospodnetić rođen je 09.01.1910. god. u Postirima. Zaređen je za svećenika u Zagrebu 26.06.1938. god., a u rodnome mjestu služio je mladu misu na blagdan Gospe Karmelske 16.07.1938. god. Inkardiniran je u banjalučkoj biskupiji kao župnik Bosanskog Grahova. Mučen je i ubijen "in odium fidei" 27. 01. 1941. god. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!