Glas Hrvatske

14:36 / 10.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Čović razgovarao sa Schmidtom

Schmidt i Čović

Schmidt i Čović

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u Sarajevu je održao radni sastanak s novoimenovanim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju HDZ-a BiH istaknuto je da su dužnosnici razgovarali o prilikama u BiH; naglasak je stavljen na očekivanja od tekuće neizborne godine, stabilizaciju političkog dijaloga, napredak na EU i NATO putu te na otklanjanje postojećih diskriminacija na svim administrativno-političkim razinama.


U svjetlu razgovora o jednakopravnosti, dr. Čović istaknuo je ključnim izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene. One će, kako je kazao, pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno predstavljanje.


- Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog – kazao je.


Put BiH prema Europskoj uniji i NATO-u okosnica je rada hrvatskih političkih dužnosnika, istaknuo je prilikom razgovora. Perspektiva razvijene i europske BiH mora se poduprijeti konstruktivnim radom, poštivanjem postignutih političkih sporazuma te neupitnim uvažavanjem načela konstitutivnosti, jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja.


Također, istaknuo je zabrinutost zbog ozbiljnih političkih nasrtaja na nezavisnost i funkcioniranje pravosudnih institucija, dotičući se poimenice Tužiteljstva BiH, Suda BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!