Glas Hrvatske

12:37 / 05.05.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Čović pozvao Plenkovića i Milanovića da se u EU-u i NATO-u zauzmu za Hrvate u BiH

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je hrvatske čelnike da dok još ima vremena upozore EU i NATO na prijetnju "grubog i organiziranog" preglasavanja Hrvata u BiH na općim izborima u listopadu.

Čović se jučer u Zagrebu odojeno sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom države Zoranom Milanovićem.


Čović je apelirao na vodeće hrvatske dužnosnike da u okviru 'međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena, priopćio je HNS BiH, krovna organizacija hrvatskih stranaka.


Središnje izborno povjerenstvo BiH jučer je raspisalo opće izbore za 2. listopada, unatoč tome što tamošnje hrvatske stranke i službeni Zagreb upozoravaju na to da će po postojećim pravilima brojniji Bošnjaci ponovno preglasati Hrvate.


U tri navrata voljom bošnjačkih birača u državno predsjedništvo BiH izabran je Željko Komšić, a bošnjačke stranke najavljuju kako će i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrati šest od 17 izaslanika Hrvata što bi im bilo dovoljno da Hrvate izbace iz vlasti u tome entitetu i na razini države.


Čović se zahvalio Plenkoviću i hrvatskoj vladi na doprinosu koji su uložili kako bi se zajamčila legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda te za zalaganje za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta BiH.


Vezano za susret s Milanovićem, u HNS-u kažu da je naglašena potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske.


"Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!