Glas Hrvatske

16:00 / 24.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Bogato kulturno proljeće u Mostaru

Mostar u europskim bojama

Mostar u europskim bojama

Foto: Denis Kapetanovic / PIXELL

Dio proljetnih manifestacija koje Grad Mostar podržava i sufinancira predstavljen je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u tom gradu gdje je izražena nada da će sve manifestacije biti zanimljive građanima i turistima koji posjete Mostar u predsezoni.

"Mostarsko proljeće" je manifestacija koju 25 godina organizira Matica hrvatska Mostar, punopravna članica Saveza europskih festivala, a koja već desetljećima ovaj grad obogaćuje izvrsnim umjetničkim programom.


”Ovogodišnje Mostarsko proljeće trajat će do sredine mjeseca lipnja, a obuhvatit će dvadesetak programa, nekoliko kazališnih predstava, zanimljivih likovnih izložbi, koncerata, književnih susreta i tradicionalni Dječji dan”, a potporu daje Vlada HNŽ-a .


Glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić Milinković kazala je kako manifestacija započinje 27. travnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana kosače gdje će biti prikazana retrospektiva svih dosadašnjih matičinih dana i gdje će nastupiti mladi glazbenici i umjetnici s područja Mostara i Hercegovine.


- Imat ćemo, među ostalim, gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske s Andrićevom predstavom "Gospođica". Tu je Teatar Gavran i predstava "Glasnogovornik Mire Gavrana". U suradnji s HNK Mostar donosimo dvije predstave "Hotel nostalgija" te "Roko i Cicibela". Na programu je i koncert ansambla Lado, a imamo i nekoliko zanimljivih izložaba među kojima bih izdvojila izložbu Grge Mikulića. Imat ćemo izložbe i mladih umjetnika s ciljem promocije mladih akademskih umjetnika s područja Hercegovine – najavila je Brkić Milinković.


Dodala je kako će također biti predstavljena knjiga Bože Skoke, organizirat će se i Dječji dan, kao i bogat glazbeni program. Još je podsjetila kako je Mostarsko proljeće punopravni član Europskog saveza festivala te je, kao takav, od velikog značaja Mostaru i Mostarcima.


Jedna od najmlađih manifestacija u Mostaru je Napretkov tjedan kulture, međutim riječ je o jednoj od najkvalitetnijih manifestacija u gradu koju organizira HKD Napredak koji je nedavno proslavio 120 godina postojanja.


Predsjednik HKD Napredak Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka rekao je kako u okviru navedene manifestacije posjetiteljima nude četiri zanimljiva likovna, kazališna i glazbena sadržaja, dok će vrhunac događanja biti predstavljanje monografije "Čuvari tradicije i kulture u Gradu na Neretvi".

- Manifestacija će početi u ponedjeljak, 27. ožujka otvaranjem izložbe "Progressus fundus" koja donosi djela iz bogatog fundusa HKD Napredak. Izložba obuhvaća više od 40 umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika koji su u svojim lokalnim sredinama bili jedni od glavnih inicijatora i protagonista modernih umjetničkih tendencija – istaknuo je Landeka.


Najavljena je i jedna od najdugovječnijih manifestacija u Mostaru prvosvibanjska budnica koju organiziraju Hrvatska glazba Mostar i Mostarske mažoretkinje, a tajnik Darko Šunjić je naglasio kako su pripreme već krenule. U svibnju još, kako je naveo, održavaju i tradicionalni rođendanski koncert.


Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača gradska je ustanova s najviše kulturnih sadržaja, a njezin ravnatelj Danijel Vidović istaknuo je nekoliko bitnih događaja koji će se održati u narednom razdoblju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!