Glas Hrvatske

18:41 / 24.09.2021.

Autor: Slavica Štefić

Blagoslov i otvorenje Trga Drinskih mučenica

Zvkoko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH sa časnim sestrama u Novom travniku

Zvkoko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH sa časnim sestrama u Novom travniku

Foto: Državni ured za Hrvate izvan RH / HRT

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića boravio je u petak, 24. rujna u Novom Travniku gdje je otvoren i blagoslovljen Trg Drinskih mučenica.

- Danas ovdje odajemo dužnu počast i zahvalnost Drinskim mučenicama, narodima i državama iz kojih su došle u ovu predivnu i napaćenu zemlju i slavimo njihov život. Neka ovaj trg, bude živi spomenik ljubavi i naše zahvalnosti, neka bude most koji spaja BiH sa Europom, istaknuo je državni tajnik Milas.

Trg Drinskih mučenica je javni objekt za kulturna događanja Hrvata BiH i iseljeništva čiju izgradnju je podržala Vlada Republike Hrvatske sredstvima iz proračuna Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U sklopu otvorenja i blagoslova Trga Drinskih mučenica služena je Sveta misa na kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, ali i brojnih uzvanika predvođenih Predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem, predsjednikom FBIH Marinkom Čavarom, Veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sablićem, a uz načelnika Duju bili su i predstavnici Hrvatske Vlasti iz SBK. Svetu misu predvodio je nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić.

Drinske mučenice su časne sestre porijeklom iz Austrije, Slovenije i Mađarske, ubijene su 1941. godine, a blaženima proglašene 24. rujna 2011. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!