Glas Hrvatske

14:00 / 25.02.2023.

Autor: Marijana Kranjec

"Az" Jasne Horvat predstavljen u Mostaru

Na predstavljanju knjige u Mostaru

Na predstavljanju knjige u Mostaru

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, u okviru „Književne srijede” Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB), predstavljan je roman „Az“ autorice Jasne Horvat, kao i predavanje na temu „Glagoljica u suvremenosti“ profesorice Josipe Mijoč.

Ovaj roman, koji je ujedno i svojevrsna pjesma u prozi, strukturiran je prema numeričkim vrijednostima glagoljičkih znakova. Roman je osvojio književnu nagradu Josip Juraj Strossmayer Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2010. godinu. Predmetom je seminarskih i diplomskih radova kao i znanstveno-istraživačkih članaka.


– Riječ je o romanu kojim se promovira ne samo tvorac glagoljičnih znakova sv. Ćiril nego i sama glagoljica. Čitatelji mogu ući u samu ideju pisma koje je imalo sposobnosti onoga koji prima pismo da primi i kršćansku vjeru. Glagoljica je bila pismo nadahnuto kršćanstvom, pismo koje nas je opismenjavalo i koje nas je poticalo bivati boljima – rekla je autorica Jasna Horvat.


Josipa Mijoč, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, istaknula je kako Horvat svojim djelom glagoljicu približava i popularizira kod mladih ljudi.


– Jasna Horvat je književnica koja je zagovornica modelskog pristupa književnosti. Dakle, ona je svojim statističkim i matematičkim pristupom toj temi omogućila čitatelju da uđe u značenje i simboliku, a to je nešto posebno i vrijedno – kazala je Mijoč.


Dodala je kako je roman „Az“ inspirirao brojne projekte nastavnika i studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku te potaknuo nove ideje i projekte temeljene na glagoljici u kreativnoj industriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!