Glas Hrvatske

08:29 / 28.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Austrougarske fortifikacije u Hercegovini

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HKD Napredak / HRT

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Mostar organizira u utorak, 29. lipnja, s početkom u 19.30 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predavanje naziva ''Austrougarske fortifikacije u Mostaru između nastajanja i nestajanja''.

Dolaskom na prostore Bosne i Hercegovine Austrougarska Monarhija donosi i novu eru u razvoju civilizacije, kulture i suvremenih načina ratovanja i fortifikacije. 


Jedna od razina bila je i gradnja pojasnih utvrda, odnosno prstena sastavljenog od više samostalnih utvrda i međupoložaja (tzv. intervala) oko većega naseljenog mjesta. Status pojasnih utvrda imali su: Trebinje, Bileća, Mostar i Sarajevo.


Predavanje će održati, Manuel Martinović, član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, dugogodišnji istraživač vojne povijesti, publicist i autor više stručnih, znanstvenih i popularnih članaka na temu fortifikacija u Hercegovini, kako u domaćim tako i u stranim medijima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!