Glas Hrvatske

12:34 / 06.06.2022.

Autor: Anto Pranjkić

30. obljetnica ratne bolnice u Orašju

Županijska bolnica Orašje

Županijska bolnica Orašje

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine 28. veljače ove godine donio je Ukaz o proglašenju Zakona o gradu Orašje, čime je to područje i formalno pravno dobilo status Grada. Inače, ovaj grad već duži niz godina ima sve potrebno za ovakav status, a između ostaloga, posebno je vidljiva zdravstvena skrb stanovnika na ovom području. U Orašju već tridesetak godina uspješno djeluje Županijska bolnica.


U posljednje vrijeme Županijska bolnica u Orašju oprema se aparatima i opremom moderne i visoke kvalitete, što jamči zdravstvenu skrb, ali i pokazuje kako se stručno i profesionalno može raditi i na jednom relativno malom području a koje je u zdravstvenom smislu, a čije je stanovništvo s vrlo izraženim velikim medicinskim potrebama.


- Danas se u ovoj bolnici mogu obaviti gotovo svi specijalistički pregledi upravo onakvi kakvi se rade u suvremenim bolnicama diljem svijeta i to u svim područjima zdravstvenoga tretmana pacijenata. Posebno smo se ojačali u pogledu specijalističkih pregleda u kirurškom i ginekološkom području, a ovih dana radimo i na kvalitetnijoj i većoj nabavci opreme za najkompliciranije kirurške zahvate - kaže ravnatelj bolnice prim. dr. med. Perica Jelečević.


Zahvaljujući dobroj suradnji i potpori županijske vlasti, ali i suradnji s Republikom Hrvatskom i zgrada Županijske bolnice u Orašju je obnovljena te raspolaže s puno više prostora nego do sada.


- Dobili smo moderno uređenu bolnicu kojom se možemo podičiti i u njoj raditi sve što je potrebno našim pacijentima bez dugih čekanja na preglede i najsloženije laboratorijske pretrage - ponosno ističe ravnatelj bolnice.


Preteča županijskoj bolnici u Orašju je ratna bolnica koja je osnovana 1992. godine, a koja je slovila kao mjesto spasa za brojne vojnike i civile tijekom Domovinskoga rata. Tih dana kada se svakog dana spašavalo po 20-tak najtežih ranjenika bilo je jako teško. Danas su svi bivši zaposlenici bolnice posebno ponosni.


- Nije bilo lako, ali unatoč silini neprijateljskih napadaja mi smo radili i nismo osjećali brojne granate koje su padale pored nas. No, ni one nas nisu uspjele spriječiti u obavljanju našega posla. Kadra je bilo malo onog pravog profesionalnog, ali situacija je bila vrlo teška. S jedne strane neprijateljske ofenzive a s druge strane priče o prodaji Posavine. No, morali smo nešto raditi i uspjeli smo - prisjeća se tadašnja glavna sestra bolnice Kata Martinović.


U to teško ratno vrijeme bolnica je radila smanjenim kapacitetom, ali pomoć je pristizala. Teško i preko improvizirane skele preko rijeke Save. No, potpora iz Republike Hrvatske nikada nije izostala.


- Poznato je da je ovo nekada bio svojevrsni hrvatski džep, ali mi smo se uspjeli obraniti. Tomu nam je uveliko pomogla bolnica koja je bila mjesto okupljanja, a prije izgradnje ove nove bolnice nalazila se u Franjevačkom samostanu u Tolisi. Nama su veliku potporu pružali liječnici iz Hrvatske, koji su svojim iskustvom pomagali nama domaćima. Prije svega, onih slavonskih bolnica u Vinkovcima, Brodu i Osijeku, a za one kompliciranije slučajeve i u Zagrebu - sa zahvbalnošću govori prim. dr. jelečević, koji je na području Bosanske Posavine boravio cijelo vrijeme Domovinskoga rata.


Upravo će se u rujnu ove godine proslaviti 30. obljetnica od osnivanja Ratne bolnice: - Drago mi je da ćemo moći s obrazom vratiti pogled u prošlost i ponosno pokazati što smo sve od toga teškoga vremena do danas učinili i napravili. Planiramo organizirati međunarodni znanstveni skup, ali i na dostojan način obilježiti obljetnicu. Područje Posavine je relativno malo, ali imati ratnu bolnicu u tim teškim danima zaista je bio veliki podvig, a još je veći ono što se u njoj činilo.


Doktor Jelečević ističe kako je nova županijska bolnica u svom radu pružila nesebičnu stručnu pomoć svim stanovnicima Bosanske Posavine, ali ne samo njima, nego i mjestima koji gravitiraju Orašju, pa i nekima iz Republike Hrvatske s druge strane rijeke Save. A 30 godina postojanja ove bolnice i rezultati njezina rada samo su dokaz da se radi planski i stručno.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!