Glas Hrvatske

12:40 / 19.05.2022.

Autor: Anto Pranjkić

30. obljetnica osnivanja 106. brigade HVO-a

30. obljetnica 106. HVO brigade Orašje

30. obljetnica 106. HVO brigade Orašje

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Središnja proslava obilježavanja 30 obljetnice osnivanja i ustrojavanja 106. HVO brigade Orašje započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u "Polju" u Vidovicama kod spomen-obilježja poginulim braniteljima iz Republike Hrvatske. Uz mnogobrojna izaslanstva iz Bosne i Hercegovine svečanosti je nazočilo izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske kojega je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved te sveta misa koju je u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca preslavio fra Luka Marković.

Povodom jubilarne obljetnice osnivanja brigade upriličena je i Svečana akademija na kojoj su se mnogobrojni branitelji prisjetili hrabrosti i herojstva pripadnika 106. brigade u žestokoj bitci vođenoj u posavskoj ravnici, ali i velikoj žrtvi branitelja iz ove brigade. Kroz brigadu je prošlo oko 5.000 njezinih pripadnika, ranjeno 1.200, dok je zauvijek svoje oči zatvorio 271 pripadnik, ali je ovaj prostor ostao slobodan.


Prema riječima predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Orašje Ilije Miškovića 30 godina od ratnih zbivanja je već prošlo te i dalje postoji nada da će obilježavanja stradanja ostatiti kao obveza djeci i unucima da se sjete svega onoga što se dogodilo i zašto su se njihovi stariji borili.


- Hvala Bogu obranili smo svoj prostor. Uz pomoć cijelih brigada s prostora Bosanske Posavine uspjeli smo zadržati ovaj, kako ga neki nazivaju džep, ali ovo je naš džep nismo ga dali i nećemo ga dati ni u buduće - kazao je predsjednik oraške podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Ilija Mišković.

106. HVO brigada Orašje

106. HVO brigada Orašje

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Zahvalu pripadnicima 106. brigade Hrvatskoga vijeća na svemu što su učinili na obrani Bosne i Hercegovine, svoga kraja i Bosanske Posavine došao je izraziti osobno i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved, koji je izrazio zadoovoljstvo suradnjom i partnerskim odnosom Vlade Republike Hrvatske sa svim hrvatskim udrugama i institucijama koje se bave braniteljskim pitanjima na području Bosne i Hercegovine.


- Raduje me da više od 6 godina kao ministar Hrvatskih branitelja sa Hrvatskim narodnim Saborom i njegovim Odborom za branitelje, sa udrugama koje zastupaju pripadnike HVO-a imam izrazito kvalitetan partnerski odnos gdje smo i kroz Zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata popunili mnoge praznine i ono što smatram najvažnije je da je Vlada RH vrlo jasno dala do znanja donošenjem tog akta da dajemo sigurnost pripadnicima HVO-a za ona prava koja oni ostvaruju a koja su ranije bila regulirana samo ugovorom - kazao je ministar Medved te istaknuo kako je posebno ponosan na partnerstvo te suradnju s braniteljskim zadrugama, koje potiče na samo osnivanje, samoorganiziranje te na taj način i aktivno uključivanje u svijet rada i angažiranje branitelja i njihovih obitelji.


Obilježavanju 30. obljetnice 106. brigade Hrvatskoga vijeća obrane bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!