Glas Hrvatske

08:00 / 15.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

30. godišnjica stradanja u Uzdolu

Polaganje vijenaca kod spomen obilježja

Polaganje vijenaca kod spomen obilježja

Foto: RTV HB / .

U Memorijalnom centru u Uzdolu, u općini Prozor-Rama, obilježena je 30. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su 14. rujna 1993. godine u njihovim domovima ubili pripadnici Armije BiH.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, razmatranjem o križu te čitanjem imena ubijenih. Vijence su položili članovi obitelji ubijenih, kao i brojna izaslanstva, a zatim je služena sveta misa.


Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara pozvala je ovom prigodom pravosudne institucije da se ozbiljno pozabave ovim zločinom.


- Na današnji dan dogodio se još jedan strašan zločin nad hrvatskim narodom u ovoj našoj neretvanskoj dolini i najmanje što možemo je doći i pokloniti se nevino ubijenim žrtvama u Uzdolu; prije par dana smo to učinili i u Grabovici; sjećati se i ne zaboraviti što se dogodilo u prošlom ratu i očekivati da institucije kazne počinitelje svih ovih zločina - rekla je Bradara.


Ona ističe kako svi koji su počinili zločine trebaju biti privedeni pred lice pravde.


- To je ono za što se zalažemo, da pravda i država u BiH u svakom pogledu funkcionira i vjerujem da će svi oni koji su naredili počinjenje ovih zločina i kaznenih djela biti privedeni pravdi, dodala je.


U Uzdolu je bio i izaslanik predsjednika Vlade RH Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske.


- Ne smijemo zaboraviti da su Hrvati ovdje od ranog srednjeg vijeka, da je ovo njihova domovina, mjesto njihove povijesti i to je netko pokušao izbrisati tih nesretnih devedesetih godina. RH je potpisnica Daytonskog sporazuma i kao takva garantira, ne samo postojanje BiH, već i postojanje Hrvata na ovim prostorima. Ova vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s Tomom Medvedom stoje čvrsto iza toga,  poručio je Janović.


On je istaknuo kako se moramo okrenuti budućnosti, ali, po njegovim riječima, pri tome je jako bitno ne dopustiti iskrivljavanje povijesne istine.


- U ovakvim zločinima nikada nema pravde u pravom smislu riječi i oni koji su procesuirani za ovaj zločin dobili su male kazne i te presude su došle kasno. Bitno je da se zna što se događalo i da se ne prekraja povijest, bitno je i da se krene dalje, u napredak, kako Hrvatske, tako i BiH, kazao je Janović.


Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo naglasio je kako su događanja u Uzdolu bila dio šireg ratnog plana protjerivanja Hrvata s tih prostora.

- Izvršen je jedan strašan zločin koji je trebao da Hrvate na ovom području ukloniti, to je bio širi plan Armije BiH u sklopu njihove akcije "Neretva 93." i čišćenja doline Neretve i izlaska na Jadransko more. Nažalost, u tom njihovom planu mnogi naši vojnici i civili su stradali, ovdje odajemo dužnu počast žrtvi za opstojnost hrvatskog naroda na ovome području. Šaljemo opomenu da su te sulude politike bile besmislene, opomenu ovima danas koji vode politiku, da je potrebno iznaći prava rješenja za sva tri naroda i da se u duhu mira i tolerancije procesuira ratne zločine do kraja, da se kazne nalogodavci kako bi došlo do potpune istine - izjavio je Soldo.


Zločin u Uzdolu dogodio se u jutro 14. rujna 1993. kada su pripadnici Armije BiH upali u to ramsko selo. Tom prilikom ubijeno je 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, od kojih su neki smaknuti hicem u potiljak, dok je dio stradalih izboden noževima.


Za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora 2021. godine pravomoćno je osuđen jedan od nižih zapovjednika Armije BiH Enver Buza.


Obitelji ubijenih smatraju kako tom presudom pravda nije zadovoljena jer nitko od nalogodavaca nije kažnjen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!