Glas Hrvatske

10:15 / 19.11.2021.

Autor: Klara Špančić

3. Kulturno-vjerska manifestacija Bosne i Hercegovine

Franjevački samostan Gorica

Franjevački samostan Gorica

Foto: - / HRT

Ovogodišnje treće izdanje Kulturno-vjerske manifestacije Hrvata Bosne i Hercegovine održat će se pod geslom ''Vratimo nadu zavičaju''. Program će se održati od 19. do 21. studenog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i KUD-a Rudine župa Vidoši iz Livna te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Livna i Vlade Hercegbosanske županije.

Cilj je međusobno povezivanje Hrvata Bosne i Hercegovine s domovinom, Hrvatskom, ali i hrvatskim iseljeništvom. U fokusu kulturno-vjerske manifestacije je upoznavanje zajedničke tradicije i kulture, unaprjeđenje obrazovnih, gospodarsko-socijalnih, kulturnih te drugih pojedinih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.


Program će otvoriti javna tribina ''Prekogranična suradnja i korištenje EU fondova u cilju opstanka Hrvata na ovim prostorima, jačanje gospodarstva, OPG-ova i turizma'' koja započinje u petak, 19. studenoga, u 18 sati. 


U subotu će se program manifestacije nastaviti u samostanu Gorica u Livnu  svečanim euharistijskim slavljem s početkom u 11 sati. Svetu misu predslavit će mons. Marko Semren, banjalučki pomoćni biskup, franjevačkom samostanu Gorica u Livnu. Nakon mise, u 13 sati, slijedi otvorenje izložbe Nematerijalna kulturna baština Hrvata u BiH, autora  o. Zvonka Martića. 


Drugi dan Kulturno-vjerska manifestacija Bosne i Hercegovine ''Vratimo nadu zavičaju'' završava kulturno-umjetničkim programom u Dvorani Narodnog sveučilišta. Program započinje u 16 sati. 


Posljednji dan ove kulturno-vjerske manifestacije održat će se svečana sveta misa u 11 sati u samostanskoj crkvi Šćit Rama, a u 12:30 sati predviđen je susret s franjevcima Franjevačkog samostana Rama Šćit. 


         

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!