Glas Hrvatske

15:11 / 14.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

28. godišnjica pokolja nad Hrvatima Uzdola

Spomenik u Uzdolu

Spomenik u Uzdolu

Foto: YouTube / snimka zaslona

U selu Uzdol u općini Prozor/Rama danas se obilježava 28. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 14. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Pripadnici Armije BiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Ljudi su uglavnom ubijani puškama i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene... Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina.


U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.


Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.


18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.


Samostalni bataljun Prozor Armije RBiH bio je pod zapovjedništvom Envera Buze koji je godine osuđen na 12 godina zatvora. Jedini zaključak sudskog Vijeća bio je da su stradale žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima. 


(Dnevnik.ba)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!