Glas Hrvatske

08:42 / 03.10.2021.

Autor: Tomislav Šikić

18. Didakovi dani

18. Didakovi dani

18. Didakovi dani

Foto: pozivnica / snimka zaslona

Osamnaesti po redu Didakovi dani, međunarodna kulturna manifestacija, koju u čast velikog hercegovačkog svećenika, prosvjetitelja i vizionara fra Didaka Buntića, u njegovoj rodnoj župi Gradnići organizira Hrvatsko-kulturno umjetničko društvo Didak ove godine održavat će se kroz šest dana, od 6. do 19. listopada.

Prve fra Didakove dane započeo je i organizirao Organizacijski odbor na čelu s fra Marinkom Šakotom. U početku su se nazivali Dani fra Didaka Buntića, a kasnije su preimenovani u Didakovi dani. Tradicija održavanja te kulturno-duhovne i edukativne manifestacije nastavljena je sve do danas. 


Svake godine u listopadu Paoča-Gradnići (rodno mjesto fra Didaka Buntića) postaje mjesto okupljanja svih oni koji inspiraciju za svoj rad pronalaze u liku i djelu toga hercegovačkog velikana. Tradicionalno u sklopu manifestacije održava se međunarodna likovna kolonija akademskih slikara “Didak” te “Koncert izabranih”. 


Fra Didak Buntić graditelj je monumentalne romaničke crkve na Širokom Brijegu (1905.) i provoditelj prosvjetne revolucije u Hercegovini. Naučio je čitati i pisati oko trideset tisuća osoba. Nikad nije dao reći da je Hercegovina siromašna zemlja, nego se posebice zalagao promicati njezino bogatstvo u svijetu. Uz sve navedeno, fra Didak Buntić je spasitelj gladne i siromašne hercegovačke djece. 

Didakovi dani 2021.

Didakovi dani 2021.

Foto: program manifestacije / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!