Foto: europarl.europa.eu Foto: europarl.europa.eu

Vrijedna nagrada potvrda je njihovog snažnog zalaganja i truda koje ulažu kao pojedinci i organizacije te priznanje radu kojeg je prepoznao i Europski parlament. Danas su u Hrvatskom saboru primili svoja zaslužena priznanja. 

Tvrtko Barun na čelu je udruge koja zagovara prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba, a pomaže i azilantima te osobama u prihvatnim centrima za strance. Isusovačka služba za izbjeglice djeluje u više od 45 zemalja svijeta, u jugoistočnoj Europi od 1993. godine. 

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačkog centra za izbjeglice

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačkog centra za izbjeglice

0:15

Hrvatska udruga Transplant od 2005. godine promiče važnost darivanja i presađivanja organa. U tome je vrlo uspješna jer je Hrvatska u samom svjetskom vrhu kad je riječ o darivanju organa, a među prve tri u Europi kad se tomu doda i broj transplatiranih organa. Organizira edukacije, pokreće projekte poput stvaranja registra srčanih transplantiranih bolesnika, smješta bolesnike u Kuću života Zagreb, prostor za osobe koje dolaze na liječničku obradu ili operaciju u Zagreb. 

- Život ne prestaje nužno prestankom rada organa! 400 transplantacija godišnje u Hrvatskoj, najbolji su dokaz za to - poručila je predsjednica Udruge Tanja Watz koja je u ime Udruge primila nagradu i posvetila je obiteljima onih koji su nesebično darovali organe i drugim ljudima pružili novu priliku za život.

Tanja Watz, Udruga Transplant

Tanja Watz, Udruga Transplant

0:20

Europski parlament od 2008. godine nagrađuje istaknute pojedince i organizacije koji se trude povezati građane iz država članica i promicati uzajamno razumijevanje. Jedan je od ciljeva i olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije. 

Hrvatski dobitnici Tvrtko Barun i Udruga Transplant svoja će priznanja, zajedno s ostalih 48 nagrađenih iz 26 europskih zemalja, primiti na svečanosti u Briselu, 11. listopada.