Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1983. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1983. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatski katolički svetac, ispovjednik i začetnik ekumenizma te velik zagovornik povezivanja kršćana, hodočasti do svog rodnoga kraja u Herceg Novi, a po putu će se zaustaviti u više hrvatskih nad/biskupija. 

U ispovjedaonicu svetoga Leopolda Mandića dolazili su pripadnici različitih društvenih slojeva, više od 40 godina (Foto: kapucini.hr)

Sarkofag s tijelom svetoga Leopolda krenut će iz Padove u četvrtak, 14. rujna, i istoga dana odlazi u Zadar, gdje će ispred katedrale svete Stošije njegovo tijelo biti izloženo čašćenju vjernika. Misno slavlje u 20 sati predvodit će zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Doček tijela svetoga Leopolda predviđen je u Parku Boke u Herceg Novom idućeg dana, u petak 15. rujna. Zastupnici lokalnog parlamenta uoči njegovog dolaska jednoglasno su izglasali da se park ispred samostana svetoga Antuna proglasi parkom svetog Leopolda Mandića. 

U subotu 16. rujna misno slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a misu ispraćaja biskup kotorski mons. Ilija Janjić. Nakon toga tijelo kreće prema Dubrovniku u kapucinski samostan i svetište Gospe od milosrđa u Gospinu polju i tamo ostaje 17. rujna. Misu u 11 sati predslavit će biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

Istoga dana vjernici će u popodnevnim satima tijelo svetoga Leopolda dočekati u Splitu – u Svetištu Gospe od  Pojišana, gdje će svečanu misu predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. U ponedjeljak 18. rujna sveti Leopold dolazi u Rijeku, gdje će misno slavlje predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. U utorak 19. rujna misom koju će predvoditi krčki biskup mons. Ivica Petanjak vjernici će se oprostiti od sveca cijeloga svijeta, a sarkofag s njegovim tijelom krenut će prema Padovi.

Jedno vrijeme je djelovao i u hrvatskim krajevima, i to kao poglavar (gvardijan) samostana Gospe od Zdravlja u Zadru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

U povodu 150. godišnjice rođenja i Godine milosrđa, tijelo svetoga Leopolda u travnju prošle godine iz Padove stiglo je u Zagreb. Tako je ovaj veliki sin hrvatskoga naroda nakon punih 75 godina došao među svoj narod. Sada k nama ponovo dolazi i to je, uistinu, jedinstven povijesni događaj.