U američkoj kuhinji presudilo hrvatsko naslijeđe

Glavna je kuharica u restoranu Employees Only u New Yorku, Singaporu i Miamiju. Savjetnica je u restoranu Jack’s Wife Freda, a trenutačno radi u The Stranger’s klubu u Panami i Roze Cafeu u Nashvillu. Otkriva da je njezino podrijetlo bilo presudan faktor za uspješnu karijeru u Americi.

Kuhanje je važan dio njenog djetinjstva i života. Njezini su baka, tata i dva ujaka stigli u Ameriku sedamdesetih godina iz Hrvatske. U njihovu je domu uvijek bilo hrane, kao i u većini hrvatskih kuća.

– Moj otac i ujaci su mesari po struci, i ja sam odrasla uz sve one stvari koje u Americi uopće nisu uobičajene. Pekli smo svinju na ražnju, to Amerikanci ne rade. Sjećam se još kao srednjoškolka, tata je imao svinjsku glavu u frižederu. Noć prije pekli su svinjetinu i ja sam pozvala u goste svoje dvije prijateljice. Možete zamisliti njihovo zaprepaštenje kada su ugledale tatu kako jede svinjsku glavu – prisjeća se Julia.

Foto: iz arhive Julia Jakšić

Restoran Empoyees Only u srcu West Villagea veliku posjećenost zahvaljuje i našoj Juliji Jakšić, koja daje jednu drukčiju, istočnoeuropsku notu toj nesvakidašnjoj američkoj priči. Zbog njezinih hrvatskih jela spravljenih na američki način, upala je u fokus mnogih, koji danas cijene njezino hrvatsko podrijetlo.

“Julia, kuhaj sve što je hrvatsko!”

Restoran je to koji ima pet vlasnika, dvojica su Amerikanci iz New Yorka i New Orleansa, jedan je iz New Jerseja grčkoga podrijetla, druga dvojica su iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

- Kada sam počela tamo raditi jedan od vlasnika mi je rekao: "Julia, kuhaj sve što je hrvatsko!"  To me, nakon fakulteta i rada u talijanskim i francuskim restoranima zaista ohrabrilo. Konačno sam mogla iskoristiti svoje naslijeđe i svoju filozofiju i osjećaje koje imam prema hrani - kaže Julia.

Foto: Employees Only

- To me strašno inspiririralo u kuhinji i tako su nastajala jela zbog kojih se naš restoran istaknuo u odnose na druge u Americi - ističe uspješna Amerikanka hrvatskoga podrijetla.

Foto: Employees Only

Nacionalna federacija američkih Hrvata uvrstila je Juliju Jakšić među 40 najutjecajnijih osoba ispod 40 godina u toj zemlji. Već s 12 godina Julia je pravila krvavice, a sa 17 preselila u Chicago, gdje je diplomirala na kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu. Svirala je tamburicu, a svoje hrvatsko naslijeđe prenosi i u recepte.

Foto: iz arhive Glasa Hrvatske

Ističe da je temelje kuhanja naučila u obitelji, a trikove zbog kojih se u Americi istaknula naučila je od tate i bake, koji potječu iz mjesta Skakavac u okolici Karlovca.

- Zaista sam sretna što sam odrastala u hrvatskoj obitelji. Moje je djetinstvo bilo prekrasno. Hrvatska zajednica u Milwaukeeu imala je jaku nogometnu momčad, stalno smo bili na utakmicama. Naučila sam svirati tamburicu, što je bilo odlično, jer sam proputovala kao vrlo mlada cijelu Ameriku, Kanadu, pa čak i Hrvatsku. Pohađala sam i hrvatsku nastavu, slušala hrvatski radio, organizirali smo hrvatske piknike. I na svemu sam tome danas zahvalna – ističe Julia.

U Milwaukeeu živi mala, ali snažno povezana hrvatska zajednica s jakim osjećajem za sve što je hrvatsko. Prisjeća se kako ju je baka svako jutro budila s mirisom pečene štrudle.

- Sjećam se kako bi razvukla tijesto preko cijelog kuhinjskog stola. Pravili smo kobasice. Baka nas je naučila tko smo mi, a djeca u osamdesetima u Americi pitala su se: ”Tko ste vi?”

Hrvatsku je posjetila prošle godine i voljela bi češće dolaziti, jer je zemlja i ljudi oduševljavaju. Pred njom je još puno izazova, a na vrhu te liste je i učenje hrvatskoga jezika.